Start van hoofdcontent

Stad

nl

Metro in zomer mogelijk wéér dicht

22 februari 2012, 13.37 uur · Aangepast 24 februari 2012, 12.59 uur

De Oostlijn van de metro gaat deze zomer mogelijk voor de vierde keer meerdere weken dicht.

Dit meldt Het Parool woensdag. Aan de metrolijn worden al sinds 2008 onderhoudswerkzaamheden verricht maar door verschillende oorzaken is dit werk nog altijd niet af. De tunnel werd al drie keer eerder tijdelijk gesloten.

In 2008 werd de tunnel voor het eerst gesloten. In 2010 was de tunnel wederom enkele weken dicht, maar werd er door ruzie tussen aannemer en gemeente niet gewerkt in de tunnelbuizen. In 2011 werd asbest in de Oostlijn ontdekt, waarna de werkzaamheden opnieuw vertraagd werden.

Om deze achterstand in te halen wordt nu opnieuw een sluiting overwogen. Dit kan voor enkele weken achtereen zijn, maar het kan ook betekenen dat de metrolijn tussen Amstel en CS enkele weekeinden niet gebruikt kan worden. Het GVB, dat bij zo'n metrosluiting vervangend vervoer verzorgt, bevestigt dat daarvoor een verzoek is ingediend. Een woordvoerder wil echter niet zeggen voor wanneer.

De Dienst Noord/Zuidlijn, die het project sinds kort onder zijn hoede heeft, laat in een reactie weten dat het nieuws over de sluiting 'absoluut voorbarig is. We nemen pas eind maart een beslissing over een mogelijke sluiting. We werken nu aan een realistische planning voor de lijn.'

De renovatie van de Oostlijn is een hoofdpijndossier voor de gemeente. In januari van dit jaar werd bekend dat de renovatie van de metroverbinding  nog duurder wordt en nog langer gaat duren dan gepland. Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (verkeer, VVD) omschreef de renovatie van de Oostlijn al als 'definitief door het ijs gezakt'.