Start van hoofdcontent

Stad

nl

EDL wilde Ajax 'verwelkomen'

23 februari 2012, 11.19 uur · Aangepast 23 februari 2012, 12.23 uur

De extreem-rechtse Britse organisatie English Defense League (EDL) heeft op Facebook opgeroepen Ajax-supporters 'te verwelkomen' in Manchester

De, inmiddels verwijderde, oproep stelt 'een door Ajax-aanhangers verstoorde EDL-demonstratie in Rotterdam te willen wreken'.

Een nogal onlogisch verhaal natuurlijk. Logischer lijkt het dat de organisatie doelt op een EDL-demonstratie in Amsterdam in oktober 2010. Britse EDL-aanhangers hielden toen een pro-Wilders protest in de stad, waarna Ajax-supporters opriepen tot een tegendemonstratie.

Het bezoek van Ajax aan Manchester is volgens de EDL een uitgelezen kans om de Ajacieden met gelijke munt terug te betalen. In een oproep roept de organisatie op om de Ajax-aanhang net zo te komen begroeten in Manchester, als de Engelsen werden verwelkomd in Amsterdam.  

De oproep werd echter weer van Facebook verwijderd nadat EDL-leden hun vraagtekens zetten bij de actie van de organisatie. 'De EDL is opgericht om de islam te bestrijden, niet om geweld tussen voetbalclubs aan te wakkeren', luidde een van de commentaren.