Start van hoofdcontent

Stad

nl

VUmc: Giphart géén inzage dossiers

27 februari 2012, 17.39 uur · Aangepast 1 maart 2012, 09.22 uur

Het VUmc heeft in een verklaring ontkend dat schrijver Ronald Giphart inzage had in medische dossiers.

Vandaag meldde het NOS dat Giphart een tijdje meeliep op de afdeling cardiologie met verpleegkundigen en artsen. Hij droeg hierbij een witte jas en een bordje met daarop 'stagiaire'. Ook zou hij inzage hebben gehad in medische dossiers, in het kader van een 'literair project'.

Het VUmc ontkent dit met klem. Het medisch centrum zegt verder het project van Giphart te hebben stopgezet omdat zij de regels ten aanzien van het mediabeleid gaan herzien.

Het ziekenhuis verklaart dat patiënten tijdens het project door middel van flyers en gesprekken op de hoogte waren gebracht van de aanwezigheid van de schrijver. In een eventuele roman van Giphart moesten patiënten bovendien onherkenbaar zijn.

In de Volkskrant gaf Giphart aan dat hij de beslissing betreurt. 'Zeker als je er langdurig verblijft, zie je hoe hard daar gewerkt wordt, en het is zeker de moeite van het beschrijven waard.'

Naar eigen zeggen loopt hij niet undercover of stiekem rond in het ziekenhuis. Ook noemt hij het 'een schande dat het ziekenhuis, waar door zo veel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan'.

Vorige week raakte het VUmc in opspraak door opnames met verborgen camera's op de spoedeisende hulp. Patiënten werd soms pas achteraf gevraagd of de gemaakte beelden gebruikt mochten worden voor het RTL-programma '24 uur tussen leven en dood'. Het programma is op verzoek van het VUmc geschrapt.