Start van hoofdcontent

Stad

nl

ME en demonstranten slaags in Jan Evertsenstraat

1 mei 2012, 22.53 uur · Aangepast 2 mei 2012, 18.35 uur

In de Jan Evertsenstraat is het dinsdagavond even na half negen tot een confrontatie gekomen tussen demonstranten en de mobiele eenheid.

Op het nabijgelegen Mercatorplein demonstreerden vanaf 19.00 enkele honderden krakers en anti-globalisten tegen onder meer 'de aasgieren van de politiek en de multinationals'. Deze betoging verliep rustig, totdat de groep de Jan Evertsenstraat in trok. Hier werd het onrustig, waarna de ME te paard enkele charges uitvoerde.

Rond kwart voor negen was een klein groepje demonstranten omsingeld en werden deze een voor een ingerekend. Ongeveer 20 demonstranten werden aangehouden wegens het niet afdoen van gezichtsbedekkende kleding. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Nadat de groep was opgepakt ging de demonstratie verder. Volgens een verslaggever ter plaatse ging het om ongeveer 200 demonstranten. Ze mochten van de politie richting het Bellamyplein lopen. Iets na half tien zijn de demonstranten aangekomen bij de Hallen. De politie verklaarde de demonstratie hier voor gestopt.

Burgemeester Eberhard van der Laan toonde zich eerder op de dag bezorgd dat de demonstratie uit de hand zou lopen. Hij besloot daarom dat de demonstranten geen met hout of tapijt verstevigde spandoeken mochten meenemen en geen bivakmutsen of andere gezichtsbeperkende kleding mochten dragen. Ook stokken en slag- en steekwapens waren taboe.

Kijk hier en hier naar meer foto's.