Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waarom gaat M. in hoger beroep?

31 mei 2012, 18.52 uur · Aangepast 1 juni 2012, 15.07 uur

In een uitgebreide verklaring leggen Tjalling van der Goot en Wim Anker, advocaten van Robert M., uit waarom hun cliënt in hoger beroep gaat.

De rechtbank veroordeelde de 28-jarige Let op 21 mei tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen.

Er zijn volgens M's advocaten zes redenen om in hoger beroep te gaan. Zo had M's huis volgens zijn verdediging nooit doorzocht mogen worden en is het bewijsmateriaal tegen M. dus onrechtmatig verkregen. Ook keurde de rechtbank in de ogen van Van der Goot en Anker bewijzen goed, waar onvoldoende ondersteunend beeldmateriaal voor aanwezig was.

Verder ageren beide advocaten in hun verklaring tegen het toekennen van het spreekrecht voor ouders door de rechtbank en heeft de rechter in hun ogen ook geen rekening gehouden met 'strafmatigende omstandigheden.'

Tot slot is er de hoogte van de straf. Volgens de advocaten van M. heeft hun cliënt niet voldoende meegewerkt aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum en had hij daarom nooit tbs opgelegd mogen krijgen. Ook de combinatie van een lange gevangenisstrat mét tbs wordt door de verdediging 'verfoeid en onwenselijk geacht.'

Het OM ging in navolging van M. ook in hoger beroep. Wanneer het beroep dient is nog niet bekend.