Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeel maakte fouten rond Van Dalen

22 juni 2012, 12.41 uur · Aangepast 26 juni 2012, 17.39 uur

Stadsdeel Centrum heeft fouten gemaakt in een geschil met oud-VVD-raadslid Frank van Dalen. Dit blijkt uit een rapport van de gemeentelijke ombudsman.

Van Dalen trad in 2011 af als raadslid, na een geschil met stadsdeel Centrum over het runnen van een 'illegaal hotel' aan de Prins Hendrikkade. Volgens Van Dalen ging het echter niet om een hotel, maar om shortstay appartementen. Nadat duidelijk werd dat Van Dalen onjuiste informatie had verstrekt over onder meer de brandveiligheid van het pand, trad hij terug.

Maar in de ruzie met het stadsdeel heeft Centrum fouten gemaakt, oordeelt de ombudsman. Het stadsdeel verleende toestemming om het pand te verbouwen tot appartementen, maar had een woonbestemming voor het pand nooit toe mogen staan. Toen Van Dalen vervolgens besloot er dan maar een hotel van te maken, verleende het stadsdeel hier óók geen toestemming voor.

Shortstay is de laatste oplossing, Van Dalen moet immers de hypotheeklasten van het pand betalen. Hij rekent op feedback over de brandveiligheidseisen die hiermee gemoeid zijn, maar het stadsdeel start een handhavingsprocedure. Dit leidt, volgens de ombudsman, tot veel negatieve publiciteit, met als gevolg dat Van Dalen het raadslidmaatschap neerlegt.

De conclusie van de ombudsman is hard. 'De ombudsman is van oordeel dat het raadslid in de knel is gekomen door de onterechte weigering van het toenmalige Dagelijks Bestuur van het stadsdeel om mee te werken aan een wijziging van de bestemming. Ook heeft het stadsdeel een onevenwichtig beeld van de zaak geschetst en heeft hiermee schade aan de reputatie van de man als raadslid toegebracht.'

Het stadsdeel moet nu, als het aan de ombudsman ligt, opdraaien voor de kosten voor de bestemmingswijziging van het pand van Van Dalen.