Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aanbesteding OV definitief van de baan

30 juli 2012, 15.03 uur · Aangepast 1 augustus 2012, 15.33 uur

De aanbesteding van het openbaar vervoer in de stad is definitief van de baan. De stadsregio heeft de aanbesteding stopgezet en vertrouwt het ov in de stad tot 2018 aan het GVB toe.

Dat maakte de stadsregio Amsterdam afgelopen week bekend. Het GVB krijgt wel te maken met strengere eisen die zouden gelden als de openbare aanbesteding wel was doorgegaan. Dat moet alsnog een bezuiniging opleveren.

Het kabinet wilde dat de vier grote steden via een openbare aanbesteding de marktwerking zouden introduceren in het openbaar vervoer. Wethouder Eric Wiebes was fel tegen de plannen. Zo zouder er veel lijnen geschrapt moeten worden. Het personeel van het GVB staakte verschillende keren tegen de aanbesteding, die grote ontslagen met zich mee zou brengen.

Na de val van het kabinet trok de PVV zijn steun voor het verplicht aanbesteden in. Er kwam een wetsvoorstel vanuit de Tweede Kamer om gemeenten de vrijheid te geven zelf te kiezen of ze wel of niet willen aanbesteden.

Of die wet er komt is overigens nog niet helemaal zeker. Toch zet de stadsregio de aanbesteding nu stop. Dit tot groot ongenoegen van de commerciële vervoerders. 'Deze beslissing raakt de reiziger en de Amsterdamse belastingbetaler in het hart', zegt Anne Hettinga namens de commerciële vervoerders tegen het FD.