Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kwakoe kan lening (nog) niet betalen

5 september 2012, 16.25 uur · Aangepast 6 september 2012, 08.45 uur

Stichting Kofoe, de organisatie achter zomerfestival Kwakoe, slaagt er niet om de lening van 55.000 euro aan stadsdeel Zuidoost op tijd terug te betalen.

Dit laat voorzitter Ricardo Verwey woensdag weten in Het Parool. Het stadsdeel schoot Kwakoe eerder dit jaar te hulp met een lening, om er voor te zorgen dat beveiligers op het festival betaald konden worden. Het geld zou uiterlijk morgen terugbetaald moeten worden, maar dit gaat Kofoe niet lukken.

'Wij hopen op een betalingsregeling', stelt Verwey. 'We willen er alles aan doen om het geld terug te betalen. Maar op dit moment ontbreekt het ons aan de middelen om de rekening te voldoen.'

Het stadsdeel stelt in een reactie de bestuurders van Kofoe persoonlijk aansprakelijk te stellen als de schuld donderdag niet is voldaan Volgende week komt de deelraad in Zuidoost bijeen in een speciale zitting om te spreken over het festival.

Oppositiepartijen in Zuidoost waren deze zomer al sceptisch over de lening. 'Ik heb er geen vertrouwen in dat het geld terugkomt', stelde CDA'er Henk de Boer begin augustus. 'Ik ben het eigenlijk behoorlijk zat. In het begin vond ik Kofoe een goede organisatie, maar het vertrouwen is nu wel weg'.

Ook D66-OZO vreesde dat het garantiebedrag uiteindelijk zal verdampen. 'Dit wordt waarschijnlijk gewoon een subsidie', stelt Mart van der Wiel. 'Het begint een beetje op chantage te lijken. Als de organisatie het geld niet krijgt, riskeer je een volksopstand. Zo wil ik ook wel een festival organiseren'.