Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdelen A'dam 'bestuurscommissies'

2 oktober 2012, 17.40 uur · Aangepast 7 februari 2013, 02.26 uur

Amsterdam wil in de stad zeven lokale bestuurscommissies instellen. Elke commissie zal uit maximaal 14 leden bestaan.

Burgers gaan de leden van de commissies rechtstreeks kiezen. De bestuurscommissies moeten het gat vullen dat ontstaat door het verdwijnen van de zeven stadsdelen in 2014. Het nieuwe bestuurlijke stelsel 'wil meer ruimte bieden voor burgerparticipatie en initiatieven uit de samenleving', liet de gemeente dinsdag weten.

Het kabinet besloot de stadsdelen en deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam af te schaffen omdat deze een onnodige bestuurslaag zouden vormen. Volgens het stadsbestuur wordt met het nieuwe stelsel het lokale bestuur ruimschoots gehalveerd: van 203 deelraadsleden en 30 deelraadbestuurders naar bestuurscommissies met 98 leden.

De bestuurscommissies leggen verantwoording af aan het college en de gemeenteraad. Zij zullen aanzienlijk minder bevoegdheden en taken hebben dan de huidige stadsdeelbesturen en -raden.

Het nieuwe lokale bestuur richt zich op 'de gebiedsgerichte invulling en uitvoering van taken met een lokale functie en een lokaal bereik'. Het college zal later nog de precieze bevoegdheden vaststellen. Volgens de gemeente is 'lokaal bestuur en lokale democratie van belang om Amsterdam krachtig te kunnen besturen.'

Volgens verantwoordelijk wethouder Andrée van Es komt één Amsterdam dichterbij, waarbij beleid stedelijk wordt bepaald en alle Amsterdamse ambtenaren voor de hele stad inzetbaar zijn. 'Maar wel een Amsterdam met oog voor de buurten en wijken. Een Amsterdam waarin de kracht van de stadsdelen blijft bestaan.'

Amsterdam wil het nieuwe bestuurlijke stelsel 'startklaar' hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.