Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners wantrouwen asbestonderzoek

20 oktober 2012, 18.10 uur · Aangepast 23 oktober 2012, 12.59 uur

Ondanks de veiligheidsgarantie voor het flatgebouw aan de Louweshoek in Slotervaart, durven de meeste bewoners niet terug te keren naar hun huis.

Dat bleek bij de bijeenkomst van vanochtend waarbij onderzoeksresultaten werden gepresenteerd. Uit de uitgevoerde onderzoeken naar asbest op het wooncomplex bleek dat er geen sprake is van asbestbesmetting en dat de flat gegarandeerd veilig is voor bewoning.

Dit goede nieuws is voor de meeste bewoners echter nog geen reden om terug te keren naar hun woning. Zij vertrouwen de berichtgeving totaal niet omdat ze de afgelopen week pas van de asbest hoorden, terwijl dit bij de woningbouwvereniging Woonzorg al sinds 1995 bekend was.

Verdere hotelovernachtingen zullen niet vergoed worden door Woonzorg. Dat liet Guus Verduijn, de directeur van Woonzorg Nederland, vanochtend weten. 'Er bestaat geen besmettingsgevaar in de Louweshoek, er zijn geen asbestdeeltjes gevonden dus het is veilig om daar te gaan. Het lost niets voor de bewoners op als ze hier in dit hotel blijven', legde hij uit.

Een deel van de bewoners van het complex moest donderdagavond noodgedwongen hun huis uit omdat op de vijfde verdieping van het complex aan de Louweshoek asbest was aangetroffen. De geëvacueerde bewoners konden vrijdagmiddag weer terugkeren.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak vanmiddag ruim twee uur met de bewoners. Zijn woordvoerder laat op Twitter weten dat er goede afspraken zijn gemaakt met zowel de bewoners, die in een nare situatie zitten, als met Woonzorg.