Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man aangehouden voor moorden in 1997

25 oktober 2012, 20.03 uur · Aangepast 29 oktober 2012, 13.19 uur

Een 35-jarige man uit Amsterdam is aangehouden in verband met de moord in 1997 op Henk Opentij en Mary Run uit Noord.

Het DNA van de verdachte is gevonden in een spoor op de plek waar het echtpaar om het leven is gebracht. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte en denkt die spoedig aan te kunnen houden. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. De verdachte zit in beperking en mag alleen contact met zijn advocaat hebben.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries liet via Twitter als eerste weten dat er iemand is aangehouden in verband met de dubbele moord vijftien jaar geleden. Kort geleden werd al bekend dat een nieuw DNA-onderzoek voor een doorbraak zorgde in het onderzoek naar de moord op Henk Opentij en Mary Run aan de Noorderbreedte in Noord.

De 35-jarige verdachte Melvin R. is volgens De Vries aangehouden wegens een harde DNA-match. De kickboxer woonde in de buurt van het plaats delict.

Op maandag 24 november 1997 werden de zwaar toegetakelde lichamen van Henk Opentij en Mary Run gevonden in de woning van het mannelijke slachtoffer. De slachtoffers bleken op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht. Alles wees erop dat de daders in woeste razernij hebben toegeslagen en dat de bejaarde slachtoffers geen schijn van kans hebben gehad om de aanval te overleven. Diverse media, waaronder misdaadjournalist Peter R. de Vries, hebben vele malen stilgestaan bij dit ernstige misdrijf.

Nadat het eerder uitgevoerde grootschalig DNA-onderzoek geen nieuwe aanwijzingen had opgeleverd, is er opnieuw forensisch onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek al dat het aangetroffen DNA-materiaal qua etniciteit een negroïde herkomst heeft.