Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Balie mag hanen slachten

26 november 2012, 13.59 uur · Aangepast 27 november 2012, 09.35 uur

Wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn) ziet geen reden om het slachten van hanen in debatcentrum De Balie te verbieden.

Het plan van De Balie om dinsdag tijdens een thema-avond over vlees hanen te slachten op het podium stuitte op weerstand bij de Partij voor de Dieren. De partij riep Van der Burg op om te onderzoeken of de hanenslacht wel voldoet aan eisen voor hygiëne en dierenwelzijn.

En dit lijkt het geval. Een woordvoerder van Van der Burg laat maandag weten dat De Balie het slachten van hanen wat hem betreft goed heeft geregeld. 'Er zijn geen bezwaren op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn'. Van der Burg roemt de actie van De Balie zelfs. 'Ik vind het een goed initiatief. Het maakt de mensen bewust van hoe de vleesindustrie in elkaar zit'.

Johnas van Lammeren, raadslid voor de Partij voor de Dieren, is naar eigen zeggen 'teleurgesteld' in Van der Burg. 'Voor de discussie is het echt niet nodig om hanen te slachten. Je kan ook een filmpje laten zien of gewoon discussiëren over het onderwerp', aldus van Lammeren. Samen met de dierenbescherming heeft de PvdD-voorman een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Onduidelijk is of de NVWA nog voor morgen met een verbod op de actie kan komen.

Tijdens de discussieavond, 'Abbatoir de Balie', gaan sprekers en kunstenaars dinsdag in De Balie met elkaar in gesprek over vlees. 'Een avond waarop we het doden op zintuiglijke wijze terugbrengen in het centrum van onze stad', staat te lezen op de website van De Balie. 'Tijdens dit programma zal een slachter op het toneel jonge hanen ombrengen', gaat de omschrijving verder.

UPDATE 15:38 uur:
Een inspecteur van de NVWA is dinsdagavond aanwezig in het debatcentrum om toe te zien op de slacht van de jonge hanen. Dat liet een woordvoerster van de overheidsinstantie maandag weten. Ook heeft de NVWA De Balie op de hoogte gebracht van de regels die gelden rond het slachten van dieren.