Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie jaar cel voor trap voetbalsupporter

29 november 2012, 14.29 uur · Aangepast 1 december 2012, 14.30 uur

Silvester M., de amateurvoetballer die vorig jaar de 77-jarige voetbalsupporter Louis Retz een dodelijke trap gaf, is woensdagmiddag veroordeeld tot drie jaar cel met aftrek van voorarrest.

Naast de onvoorwaardelijke celstraf voor M., krijgt de familie van Retz een vordering toegewezen van ruim twaalfduizend euro.

In december 2011 deelde M. een schop uit aan een voetbalsupporter tijdens de voetbalwedstrijd Sporting Noord - OSV. De 77-jarige fan van OSV maakte een opmerking, nadat M. met rood uit het veld was gestuurd. M. gaf Retz hierop een schop, waardoor de milt van de bejaarde fan scheurde en hij in een coma belandde. Het slachtoffer overleed een maand later aan de complicaties die hij aan zijn verwondingen had opgelopen.

Het OM had vier jaar cel met aftrek van voorarrest geëist tegen M. Het Openbaar Ministerie verweet M. 'zware mishandeling met de dood tot gevolg'.

Advocaat Bram Moszkowicz wilde dat zijn cliënt een celstraf gelijk aan de duur van zijn voorarrest kreeg, maar dat vond de rechtbank niet passend bij de ernst van het misdrijf. 'Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een daad van grof en excessief geweld tegen het nietsvermoedend slachtoffer', luidde het vonnis. Bovendien veroorzaakt geweld tijdens sportwedstrijden veel beroering, aldus de rechter. De straf geldt dan ook eveneens als waarschuwing voor anderen.

De voetballer heeft altijd verklaard dat hij de man nooit wilde doden en heeft vanaf het begin zijn spijt betuigd. Hij stond erom bekend dat hij zijn teamleden altijd kalmeerde. Getuigen omschreven hem als een rustige jongen van wie je dit niet zou verwachten. De rechtbank heeft dit meegewogen in het vonnis.