Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actievoerders verlaten tentenkamp Notweg

30 november 2012, 12.15 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.06 uur

De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben het tentenkamp aan de Notweg vrijdagochtend bijna verlaten.

Na een bijna 3 uur durende actie van de politie worden de ongeveer 95 asielzoekers in bussen gezet en weggebracht naar een politiebureau.

Rond tien over elf vertrok de eerste bus met 24 demonstranten van het terrein. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de ontruiming 'nog circa 2,5 uur duurt'.

De agenten werden lange tijd gehinderd door zo'n 80 sympathisanten. Die weigerden uit zichzelf weg te gaan en versperden de toegang tot het tentenkamp. Agenten haalden de sympathisanten een voor een weg en zetten ze buiten de afzetting. Daarna probeerden ze de bus waarin de asielzoekers worden vervoerd, tegen te houden.

In het kamp verbleven sinds eind september tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie. Tien asielzoekers maakten eerder gebruik van het aanbod van de gemeente Amsterdam om in omliggende gemeenten te worden opgevangen. Negen anderen zitten in een asielzoekerscentrum.

'Ze willen niet weg', aldus Jo van der Spek vrijdag over de uitgeprocedeerde asielzoekers, die hij ondersteunt. 'Daarom laten ze zich arresteren en gaan ze in vreemdelingendetentie. Dat is voor een periode van maximaal 18 maanden. Ze weten dit, ze kiezen hiervoor.'