Stad

NL
V

Asielzoekers Osdorp aangehouden

30 november 2012, 14.16 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.46 uur

Het tentenkamp aan de Notweg waar sinds eind september uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven, is vrijdag ontruimd door de politie.

Kijk hier naar meer foto's.

De 105 aanwezigen lieten zich allemaal arresteren omdat ze het terrein in Osdorp niet vrijwillig wilden verlaten. De ontruiming verliep grotendeels rustig. Tientallen agenten gingen over tot ontruiming toen bleek dat de asielzoekers het kamp op de Notweg niet voor 7 uur 's ochtends hadden verlaten. Rond 13.00 uur was het kamp leeg.

In alle vroegte hadden zich zo'n 80 sympathisanten opgesteld voor de ingang van het terrein. Ze weigerden uit zichzelf weg te gaan, waarop de politie ze een voor een weghaalde en buiten de afzetting dropte. Later probeerde dezelfde groep de bus waarin de asielzoekers worden vervoerd tegen te houden. In het kamp zelf bleef het rustig.

De uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreerden sinds september op het terrein tegen hun uitzichtloze situatie. De gemeente stond het protest toe, maar besloot 2 weken geleden dat er een einde moest komen aan het tentenkamp. De aanwezigen hadden tot uiterlijk vrijdagochtend de tijd om weg te gaan.

Uiteindelijk bleef het overgrote deel de ontruiming afwachten. Tien asielzoekers maakten gebruik van het aanbod voor opvang in omliggende gemeenten. Negen anderen zitten in een asielzoekerscentrum, zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

De asielzoekers werden bij het verlaten van het kamp toegejuicht door sympathisanten. 'Waarom klapt u voor ze, mevrouw?', vroeg een omstander. 'Omdat ik het helden vind', antwoordde de dame in kwestie. Ook riepen ze teksten als: 'Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal' en droegen ze protestbordjes en spandoeken.

De aangehouden asielzoekers worden in justitiebussen overgebracht naar een politiebureau. Daarna gaan ze in vreemdelingendetentie.

Nadat het kamp is ontruimd, is een schoonmaakploeg begonnen met de reiniging van het terrein.

Bij de ontruiming zijn overigens ook twee medewerkers van PowNed lastiggevallen, waarna twee mensen werden gearresteerd, meldt een woordvoerder van de burgemeester op Twitter.

Bij ontruiming zijn medewerkers van @powned lastig gevallen. Er zijn 2 personen gearresteerd. Er wordt aangifte gedaan. #Notweg

— Bartho Boer (@barthoboer) November 30, 2012
roeben