Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sancties voor hondenweigerende taxichauffeurs

25 februari 2013, 15.59 uur · Aangepast 28 februari 2013, 09.44 uur

De taxichauffeurs die betrapt werden door PowNews toen ze blindengeleidehonden weigerden, worden aangepakt door de gemeente.

Vrijdagavond was in PowNews te zien hoe taxichauffeurs in Amsterdam massaal een rit weigerden omdat ze niet een blindengeleidehond in hun auto wilden. Ze waren bang, vonden het dier vies of zeiden allergisch te zijn.

Het Taxiteam van de gemeente gaat PowNews bellen om te vragen waar de beelden precies zijn gemaakt en om de kentekens van de taxi's te achterhalen. 'Dan kunnen we de chauffeurs bij het Centraal Station sancties opleggen', zegt een woordvoerder. Bij het station hebben taxichauffeurs een pasje nodig van de gemeente. 'Dit is reden om het pasje tijdelijk niet te verlenen', zegt de voorlichter.

Een rit weigeren is verboden. De gemeente is ervan op de hoogte dat honden toch vaak niet welkom zijn in een taxi. 'We hebben zelfs klachten gekregen over hondjes die in handtasjes zaten die geweigerd werden', zegt de woordvoerder. De gemeente heeft al meerdere rechtszaken gevoerd en gewonnen tegen taxichauffeurs die onterecht ritten weigerden.

Vanaf 8 mei gaat de nieuwe taxiverordening in werking. Dan krijgt de gemeente meer mogelijkheden om streng op te treden tegen chauffeurs die ritten weigeren.