Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoogleraren VU: 'Stadsdeelplannen onwettig'

7 maart 2013, 18.55 uur · Aangepast 9 maart 2013, 19.00 uur

Rechtswetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) kraken de nieuwe stadsdeelplannen van Amsterdam. Het gaat tegen de wet in stellen zij.

Donderdagochtend presenteerde wethouder Andrée van Es de nieuwe plannen. Stadsdelen worden daarin vervangen door bestuurscommissies. De macht van deze bestuurscommissies wordt flink ingeperkt. Hun takenpakket wordt uitgekleed en stadsdelen worden meer uitvoerders dan bedenkers van beleid.

Wel blijven de deelraden in afgeslankte vorm ook na 2014 gewoon bestaan, dat geldt ook voor het dagelijks bestuur. 

De plannen zouden echter zomaar nog in het honderd kunnen lopen als de stad er niet in slaagt een flinke juridische kink uit de kabel te halen. Hoogleraren van de VU hebben de plannen van Amsterdam onderzocht en die concluderen dat wat de stad wil met de nieuw te vormen bestuurscommissies eigenlijk tegen de wet is. 

Zo zou het de gemeenteraad moeten zijn die gaat over het budget van, bijvoorbeeld, bestemmingsplannen en niet de bestuurscommissies, zoals de stad nu nog van plan is. Volgens de hoogleraren kunnen bestuurscommissies 'enkel een adviserende rol hebben'. 

Wethouder Van Es hoopt echter dat de plannen van de gemeente gewoon door kunnen gaan. 'Als écht blijkt dat dit niet mag, dan passen we de plannen aan. Maar we vinden het van groot belang dat bestuurscommissies een eigen budget houden. We zullen proberen dit te realiseren, binnen wat mag van de wet. Het is echt nog te vroeg om te concluderen dat dit niet kan', aldus Van Es.