Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doelwit Staatsliedenbuurt vandaag voor de rechter

10 november 2014, 10.32 uur · Aangepast 10 november 2014, 23.17 uur

Benaouf A., één van de verdachten in de onderwereldoorlog die al twee jaar de stad teistert, staat maandag voor de rechter. A. wordt beschouwd als het doelwit van de gewelddadige dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt uit december 2012.

Verslaggever Mark Schrader is namens AT5 aanwezig in de rechtszaal.

Op 29 december 2012 wordt in de Staatsliedenbuurt een Range Rover doorzeefd met kogels. Er vallen twee doden, allebei vrienden van Benaouf A., die zelf de aanslag overleefd. Het incident is het startsein van een bloedige onderwereldoorlog in de stad, met liquidaties van onder andere topcrimineel Gwenette Martha, maar ook de onschuldige Stefan Eggermont, die vermoedelijk doodgeschoten werd na een persoonsverwisseling. 

Volgens justitie is Benaouf A. een hoofdrolspeler in de onderwereldoorlog. Hij zou de coördinator zijn geweest van de moord op Najib Bouhbouh. Enkele maanden voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt werd Bouhbouh, die werd gezien als een belangrijke spil in het netwerk van Gwenette Martha, voor een hotel in Antwerpen doodgeschoten. 

A. zit ruim anderhalf jaar in voorarrest en is de eerste verdachte in de onderwereldoorlog die voor een rechter moet verschijnen voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Veel informatie in de zaak tegen B. berust op anonieme getuigenissen van de Criminele inlichtingen Eenheid. Dat mag echter niet als bewijs gebruikt worden. 'Justitie moet echt op basis van omslachtig bewijs het één en ander aan elkaar gaan knopen', zegt journalist Marijn Schrijver erover.

De eventuele berechting van Benaouf A. zal volgens Schrijver vermoedelijk niet het einde van de onderwereldoorlog betekenen. 'Volgens justitie was het ene kamp Gwenette Martha en het andere kamp deze Benaouf. Benaouf zit al anderhalf jaar vast en Gwenette is begin dit jaar overleden. Toch houden de liquidaties niet op. Ik ben bang dat wat er ook gebeurt, dat het voor de straat weinig uitmaakt', aldus de auteur van het boek Mocro Maffia