Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bezoekers Maagdenhuis nemen onze boodschap mee naar eigen faculteiten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 maart 2015, 22.16 uur

Studenten van Groningen tot aan Maastricht kwamen vandaag naar het Maagdenhuis om hun steun te betuigen.

Studenten van de UvA bezetten het gebouw al sinds een paar dagen omdat ze meer inspraak willen en minder bezuinigingen. Om hun actie kracht bij te zetten riepen ze studenten vanuit het hele land op om vanmiddag te komen. 'Het is hier begonnen omdat het hier de actie het hoogst nodig was, maar het is in principe overal een probleem', zegt een van de UvA-studentes. 

Maar de gehoopte topdrukte bleef uit. 'Het is sowieso zondag, dat maakt ook uit. Maar ik denk ook: ze laten zo wel zien dat ze ermee solidair zijn', vindt de studente. Een docent: 'Het zijn mensen, die vertegenwoordigen een grote achterban. Dat zijn mensen uit andere faculteiten, die gaan terug, en die brengen onze boodschap daar naar toe.'

Eerder kwamen Emile Roemer, Freek de Jonge en rapper Typhoon al langs in het Maagdenhuis om hun steun te betuigen. 

abc5media_video_0

Woensdag
De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Dat deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren.

Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten.