Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drukte bij de pont? Dit is nog niks

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.49 uur · Foto: Twitter.com / @Fluxtras

De extreme drukte voor de pont over het IJ zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Tussen 2018 en 2025 gaat het om een groei tot mogelijk zelfs 120 procent, zegt de gemeente.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van de veerboten over het IJ is de afgelopen jaren toegenomen met gemiddeld 6,5 procent per jaar, schrijft wethouder Litjens (Verkeer) in de nota Veren 2018. Vooral tijdens de spits is het vaak dringen geblazen. De oorzaak zit 'm in de populariteit van de stad. Ieder jaar komen meer mensen wonen, werken en studeren in Amsterdam en ook het toerisme blijft groeien.

Op korte termijn gaat de gemeente over tot aanschaf van een extra veer ('groter en schoner') dat vanaf eind 2016 zal varen tussen Centraal Station en Buiksloterweg. Ook neemt Amsterdam optie op nog een extra exemplaar. Verder onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om zijn veren 'slimmer' te benutten, bijvoorbeeld door vaker te varen, kortere routes of door scooters om te leiden. 

Lees ook: Straks niet meer wachten bij de pont naar Noord?

De gemeente beraadt zich op een later moment over maatregelen om de groei tussen 2018 en 2025 het hoofd te kunnen bieden. Dat is onder meer afhankelijk van de Noord/Zuidlijn en de mogelijke komst van een brug over het IJ, die eind van dit jaar of begin 2016 opnieuw wordt besproken door het college. Volgens de gemeente kan het aantal reizigers tussen 2018 en 2025 namelijk met nog eens 60 tot 120 procent groeien. Dat komt door de komst van extra woningen aan beide kanten van het IJ en banengroei.

Lees ook: SP wil extra maatregelen tegen opstoppingen op pont

De ellende bij de pont begon zo'n twee jaar geleden. Toen schilderde de gemeente nog 'gewoon' groen-rode vlakken en pijlen op de kade om de doorstroom te bevorderen en veiligheid te verbeteren. Een jaar later werd een extra veerdient ingezet om de druk van de ketel te halen. Inmiddels denkt de gemeente aan een 'shared space' achter het Centraal Station, waarbij fietsers en wandelaars door elkaar krioelen. Tijdens Sail bleek dat 't flink uit de hand kan lopen. Mensen stonden toen tot drie kwartier in de rij voor de pont.

Eerder vandaag pleitte de SP voor extra maatregelen om de extreme drukte bij de ponten direct aan te pakken. Door de werkzaamheden bij de aanlegplek bij Centraal Station loopt het nu elke dag uit de hand. Reizigers lopen flinke vertraging op en het gedrang is gevaarlijk voor kwetsbare verkeersdeelnemers', stelt raadslid Remine Alberts.