Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Allochtone spelers relatief vaak betrokken bij stilgelegde wedstrijden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 april 2016, 11.17 uur

Bij bijna een derde van alle stilgelegde voetbalwedstrijden zijn Marokkaanse of Turkse spelers betrokken. Dat stelt hoogleraar Bestuur en Organisatie en oud-KNVB-bestuurder Paul Verweel in reactie op voetbalanalist Johan Derksen die maandag zei dat 'clubs naar de klote' gaan als er te veel Marokkanen spelen.

Verweel bevestigt in De Telegraaf dat allochtonen relatief oververtegenwoordigd zijn bij excessen op voetbalvelden. Als vicevoorzitter jeugd bij de KNVB had hij jarenlang toegang tot de achtergronden bij de cijfers van de bond. De KNVB zegt het percentage echter niet te herkennen, de incidenten worden niet op basis van etniciteit geregistreerd.

'Er zijn heel wat clubs naar de klote gegaan omdat ze een veld hadden liggen bij een wijk waar veel Marokkaanse gezinnen wonen', zo zei Derksen maandag bij Voetbal Inside. Faid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders dreigt Derksen voor de rechter te slepen om zijn uitspraken. 'Ik zou het ook kunnen hebben over schoppende boeren uit Hillegom of agressieve kampers. Maar die schoppende boeren stappen dan heus niet naar de rechter', aldus Derksen in de krant.

Ruim drie jaar geleden werd Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys doodgeschopt door drie voetballers van Nieuw Sloten. Sindsdien zou er volgens Derksen weinig zijn veranderd. De KNVB constateerde eerder dit jaar dat het geweld op amateurvelden in de stad de laatste jaren is afgenomen.

Lees ook: PvdA stelt Kamervragen over voetbalgeweld Nieuw Sloten