Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Verboden' kaaswinkel Damrak mag de feestdagen nog meepakken

9 november 2017, 17.43 uur

Een net geopende kaaswinkel op het Damrak heeft geluk. De rechter heeft bepaald dat deze voorlopig open mag blijven, ondanks het pas ingevoerde verbod op toeristenwinkels.

Toenmalig wethouder Kajsa Ollongren bepaalde begin oktober dat er geen toeristenwinkel meer bij mag komen. Cheese Company was al voor de opening op 1 november gewaarschuwd door de gemeente dat hun winkel niet aan de eisen voldeed.

Lees ook: Gemeente doet nieuwe toeristenwinkels binnenstad in de ban

Dat werd op 1 november nog eens vastgesteld door een handhaver, de winkel moest wat de Stopera betreft meteen dicht. Een besluit dat door Cheese Company wordt aangevochten. Een rechter heeft gisteren bepaald dat er in december een bodemprocedure zal volgen, de uitspraak staat gepland voor januari 2018.

En zolang er nog geen definitief oordeel is, mag de winkel openblijven. 'Wij zijn blij dat er op korte termijn meer duidelijkheid komt over deze casus', zegt een woordvoerder van het stadsbestuur. 'Uiteraard houden we scherp in de gaten of andere winkels waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht open gaan.'

Het is overigens niet zo dat andere ondernemers hun kans kunnen grijpen en ook een winkel kunnen openen. 'Dan kunnen we handhavend optreden, en dat zullen we dan ook doen.'

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht