Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schietende agent niet vervolgd

16 april 2012, 16.29 uur · Aangepast 12 juli 2012, 01.47 uur

De agent die vorig jaar mei de 31-jarige Michael Koomen doodschoot, wordt niet vervolgd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt na uitgebreid onderzoek dat de hondengeleider niet verwijtbaar heeft gehandeld.

De agent loste op de avond van 14 mei op de hoek Spiegelgracht / Weteringschans in de binnenstad vier schoten nadat hij het aan de stok kreeg met leden van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC, die op die dag hun kampioenschap vierden. Michael Koomen, die niet mee heeft gevochten, werd dodelijk getroffen.

Zijn broer Nick kreeg een kogel in zijn been, ploeggenoot Diego Medina werd in de buik geraakt.

Volgens het OM is de hondengeleider in het nauw gedreven door enkele spelers. Ze grepen hem in zijn nek en trokken hem de politiebus in, waar hij werd vastgehouden en getrapt. 'In deze uiterst benarde positie heeft de agent een waarschuwingsschot willen lossen', aldus justitie. Dat Michael Koomen, die juist de gemoederen wilde sussen, daarbij fataal is geraakt is volgens het OM van een 'onbeschrijfelijke tragiek en voelt zeer onrechtvaardig aan'. De schoten die de andere twee raakten, vonden plaats uit noodweer, aldus justitie.

De beslissing om de agent niet te vervolgen, volgt onder meer aan de hand van een uitgebreide reconstructie die eind januari plaatshad. Het OM heeft zijn medeleven geuit aan de nabestaanden van Koomen.

De rechtbank veroordeelde Nick Koomen en Diego Medina vorig jaar november al tot straffen die gelijk waren aan de tijd die ze in voorarrest hebben doorgebracht, respectievelijk 13 en 48 dagen, wegens het plegen van geweld.