Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nu nog maar één rvc-lid GVB over

3 juli 2012, 14.41 uur · Aangepast 6 juli 2012, 11.02 uur

Opnieuw is een lid van de raad van commissarissen (rvc) van het GVB vertrokken. Wietske Zeijlstra is de vierde commissaris die in korte tijd het ov-bedrijf verlaat. Dat maakte het GVB dinsdag bekend.

Zeijlstra moet per direct de rvc van de vervoerder verlaten, omdat de functie binnen het orgaan niet verenigbaar is met haar werkzaamheden als HR-manager bij werknemersorganisatie Abvakabo FNV.

De raad bestond oorspronkelijk uit vijf leden. Van hen is er nu nog één over: Hans Bakker.

Het GVB is de afgelopen tijd ernstig in opspraak geraakt. Een van de drie directeuren werd ontslagen en een andere werd gedegradeerd. Uit onderzoek was gebleken dat ze zich niet hebben gehouden aan aanbestedingsregels. Daarnaast kwam naar buiten dat dezelfde twee vorig jaar een toeslag van tienduizenden euro's hebben gekregen en daardoor veel meer verdienden dan de balkenendenorm.

De gemeenteraad nam het de commissarissen kwalijk dat ze de misstanden niet hadden opgemerkt en GVB-directeuren de toeslag hadden toegekend. De PvdA eiste zelfs het onmiddellijke vertrek van de RvC.

Drie commissarissen stapten op. Jan Westerhoud vertrok al voor de publicatie van het onderzoek. Later volgden ook RvC-voorzitter Aad Veenman en Kitty Roozemond.