Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oostlijn komende zomer zeven weken dicht

14 maart 2013, 18.36 uur · Aangepast 16 maart 2013, 18.45 uur

De werkzaamheden aan de Oostlijn, de metroverbinding tussen station Amstel en Centraal, moeten deze zomer worden afgerond.

De gemeente stelt donderdag dat de tunnel hierom, zoals vorig jaar april al is aangekondigd, tijdens de zomervakantie zeven weken helemaal dichtgaat. Een periode voor en na de complete afsluiting worden in de avonduren verschillende tests uitgevoerd. Ook tijdens deze tests gaat de tunnel dicht. Tijdens de afsluiting worden bussen ingezet.

De precieze planning ziet er als volgt uit:

  • Vanaf 8 mei gaat de Noorduitgang van station Nieuwmarkt dicht
  • Vanaf 27 mei tot begin juli is er vijf avonden per week (zo t/m do) vanaf 20.30 uur geen metroverkeer tussen CS en Amstel
  • Zondag 12 mei is de tunnel dicht omdat er kabels verlegd moeten worden
  • 8 juli t/m 25 augustus (zomervakantie) is de tunnel helemaal dicht
  • In april wordt duidelijk hoe vaak de tunnel dicht moet in verband met verschillende tests
  • Kosten
    Gisteren werd bekend dat de renovatie van de Oostlijn, een door financiële problemen en vertraging geplaagd project, nog eens stukken duurder uitvalt dan aanvankelijk was gepland. Een woordvoerder bevestigt tegenover AT5 dat er momenteel een tekort is van 57 miljoen.

    Dit tekort kan echter betaald worden uit een meevaller. Door opnieuw onderzoek te doen naar het totale onderhoudsbudget voor het complete metronetwerk is een meevaller van ongeveer honderd miljoen euro ontdekt. 'We besparen dit geld door bepaalde, niet urgente, onderhoudswerkzaamheden niet direct, maar op een later moment uit te voeren', stelt een woordvoerder.

    Onderzoek
    De renovatie van de Oostlijn zou aanvankelijk in 2010 al gereed zijn. Door verschillende, financiële, tegenvallers werd het werk echter keer op keer uitgesteld. Ook werd de tunnel verschillende keren afgesloten zonder dat er daadwerkelijk gewerkt werd. D66 heeft al gevraagd om een onderzoek naar de renovatie van de tunnel.