Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66: 'Onderzoek naar renovatie Oostlijn'

16 november 2012, 15.53 uur · Aangepast 19 november 2012, 09.46 uur

Als het aan D66 ligt moet de rekenkamer in Amsterdam een onderzoek gaan doen naar de renovatie van de Oostlijn.

De renovatie van de Oostlijn, waar al sinds 2009 aan gewerkt wordt, verloopt ronduit problematisch. Zo ging de tunnel al drie keer langere tijd dicht, waarvan er een periode niet eens aan de tunnel werd gewerkt.

'Er ligt nu een plan van aanpak om het project eindelijk af te ronden. De bouwers van de Noord/Zuidlijn hebben het project hiervoor overgenomen. Goed dat het volgens de plannen in 2013 af is. Dat neemt niet weg dat het drie jaar later dan de planning is en miljoenen meer heeft gekost. Wie dat gaat betalen is nog helemaal niet duidelijk. Goed om te onderzoeken hoe dit zo mis heeft kunnen gaan', aldus D66-raadslid Gerolf Bouwmeester.  

De vele kostenoverschrijdingen zorgen misschien nog wel voor de meeste ergernis. Verantwoordelijk wethouder Wiebes gaf begin van dit jaar al toe dat de renovatie 'door het ijs is gezakt'. De huidige begroting van de renovatie van de Oostlijn is 275 miljoen euro, waar bij de start van het project nog van 260 miljoen werd uitgegaan. Het is het grootste ov-project in Amsterdam na de bouw van de Noord/Zuidlijn. De trage vordering zorgen onder meer voor grote ergernis bij Amsterdamse ondernemers.