Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Commissie negeerde stemfraude bij PvdA'

24 januari 2014, 16.50 uur · Aangepast 26 januari 2014, 00.14 uur

De verkiezing van Achmed Baâdoud als leider van de PvdA in Nieuw-West, ten koste van Ahmed Marcouch, is misschien toch niet helemaal netjes gegaan.

In 2009 versloeg Baâdoud, de huidige stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, na drie stemrondes de gedoodverfde winnaar Marcouch (nu Tweede Kamerlid). Marcouch werd gesteund door allerlei kopstukken van de partij.

Al snel kwamen er geruchten dat de interne verkiezing oneerlijk was verlopen. De PvdA liet de kwestie onderzoeken. Maar volgens de commissie die onder leiding van oud-wethouder Walter Etty het onderzoek deed, was er geen sprake van 'onregelmatigheden'.

Fraude
Hans Aertsen, voormalig voorzitter van de PvdA in Slotervaart, ziet dat anders. Hij vindt de conclusie van de commissie nog altijd bizar. Dat zegt hij vandaag op Thepostonline.nl. Er zouden elektronische stemkastjes zijn verdwenen, leden zijn geronseld en er zou zelfs betaald zijn.

'Ik heb Walter Etty verteld over de fraude met de stemkasten en ook over die ronselpraktijken en die betalingen. Maar hij heeft dat allemaal niet onderzocht. Dat waren volgens Etty "alleen maar insinuaties". Maar hij heeft gewoon niets onderzocht', zegt Aertsen. 'Ik heb zelf vastgesteld dat er acht stemgerechtigde leden in de pauze waren vertrokken en dat die kastjes niet waren ingeleverd. Dat moet toch voldoende aanleiding zijn om het te onderzoeken. Dat hele onderzoek rammelde aan alle kanten.'