Politiek

NL
V

Advies verkenners: coalitie van D66, VVD en SP

27 mei 2014, 21.05 uur · Aangepast 29 mei 2014, 21.15 uur

Verkenners Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart adviseren onderhandelingen tussen D66, VVD en SP over de vorming van een nieuw stadsbestuur.

De verkenners maakten dit advies vanavond bekend. Volgens Van Boxtel zullen de onderhandelingen niet eenvoudig zijn. De partijen zijn nog niet gestart met de onderhandelingen.

Goedkeuring SP-leden
Opmerkelijk is dat de SP open staat voor onderhandelingen over een overwegend rechtse coalitie terwijl er ook nog een optie voor een links college is (PvdA, GroenLinks, SP en PvdD). 

De SP-leden laten zich vanavond op een ledenvergadering uit over het advies van de verkenners.

Moeizame formatie
Het advies komt overeen met het advies dat Alexander Rinnooy Kan twee maanden geleden al gaf. Toen koos D66 er echter voor om samen met GroenLinks een hervormingsagenda samen te stellen en daar een derde partij voor te zoeken.

De derde partij leek de VVD te worden maar die onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks uit de onderhandelingen stapte. Vorige week adviseerden de verkenners een college van D66, VVD, SP en GroenLinks maar ook die onderhandelingen liepen vast.

Update 21.22 uur
De SP-leden op de ledenvergadering hebben Laurens Ivens groen licht gegeven om de onderhandelingen over een coalitie met D66 en de VVD te starten.

Ivens tegen leden: voor d66 is dit de laatste kans. Dat geeft ons mogelijkheden. #formatie020 #leegtrekken

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) May 27, 2014

SP-leden stemmen na verhaal @LaurensIvens massaal in met onderhandelingen SP-VVD-D66

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) May 27, 2014