Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zwarte Piet-betogers wilden burgemeester spreken

28 augustus 2014, 13.52 uur · Aangepast 1 september 2014, 09.54 uur

Een groep van ongeveer 120 mensen heeft vanochtend gedemonstreerd bij en in de Stopera vanwege het hoger beroep in de rechtszaak over de sinterklaasintocht.

De rechtbank oordeelde in juli dat de gemeente de vergunning voor de sinterklaasintocht opnieuw moet bekijken en moet toetsen aan artikel acht uit het Verdrag van Rechten van de Mens. Burgemeester Van der Laan ging daartegen in beroep, omdat hij vindt dat de discussie in de samenleving en niet in de rechtszaak gevoerd moet worden. 

Dat stootte de tegenstanders van Zwarte Piet tegen het verkeerde been. Zij demonstreren nu met spandoeken die doen herrinneren aan het slavernijverleden. Op een afbeelding van Van der Laan staat: ''War. No more Zwarte Piet''.

Volgens de organisatie 'behoort een burgervader racisme en discriminatie vanaf de wortel te bestrijden, mensenrechten van alle burgers te respecteren, dus wit en zwart. Voor het gedogen van racisme en discriminatie is geen plaats.' Er waren meerdere toespraken. In één ervan werd gesteld dat Zwarte Piet een misdaad is tegen de mensheid.

Tegengehouden

Ook werden ouders opgeroepen om de cadeautjes bij het Sinterklaasfeest op school niet meer te accepteren. Spreker Patrick Mathurin zou het liefst een heel ander feest zien. 'Mijn ideale sinterklaasfeest lijkt mij een boot met alleen maar sinterklazen in alle kleuren.'

De demonstranten verzamelden zich eerst buiten op de Stopera. Rond 12.45 uur trokken ze luid scanderend het pand in. Ze wilden de vergaderzalen in, zodat ze burgemeester Van der Laan konden spreken. Maar ze werden tegengehouden in de hal. 

De discussie over Zwartie Piet houdt de gemoederen nog altijd bezig. Zo wil de HEMA de Piet afschaffen en Sinterklaas vindt dat de hele Pietendiscussie niet gevoerd moest worden.