Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan wil opvang voor vluchtelingen

28 augustus 2014, 16.54 uur · Aangepast 1 september 2014, 14.58 uur

De burgemeester heeft vanmiddag in een gemeentelijke vergadering gezegd dat hij opnieuw in gesprek gaat met staatssecretaris Fred Teeven, om zo de 'bed, bad en brood-regeling' te mogen invoeren.

Dat betekent dat de asielzoekers een eigen en vaste plek in de stad krijgen. Eerder had de staatssecretaris dat verboden, Teeven wil de vluchtelingen niet te hulp schieten. Hij wil dat zij zich in een asielzoekerscentrum voorbereiden op hun terugkeer. 

Van der Laan wil de 'bed, bad en brood-regeling' alleen invoeren als Den Haag, Utrecht en Rotterdam meedoen. Dit om te voorkomen dat vluchtelingen uit heel het land massaal naar de stad komen. Ook moet het geld nog worden geregeld. De regering wil dat de gemeente zelf betaald.

'De asielzoekers moeten net als de daklozen toegang hebben tot een bed, bad en broodvoorziening', zei de burgemeester. 'Maar alleen als het landelijk beleid wordt, anders krijg je een aanzuigende werking op Amsterdam.'

Minuut stilte

Er zitten ongeveer dertig vluchtelingen in de zaal, waarvan er vijf bij de vergadering hebben ingesproken. Een van hen gebruikte zijn spreektijd om een minuut stilte te houden voor de omgekomen asielzoeker. 

Er waren 60 vluchtelingen met psychische en medische problemen, 20 daarvan hebben hulp geaccepteerd. Daarvan zijn er zeven die daardoor onderdak hebben gevonden. Degene die de hulp niet hebben geaccepteerd, deden dat op advies van hun advocaat. Zij krijgen nu alnog hulp aangeboden. 

De situatie met de vluchtelingen in de stad verslechtert. In de Vluchtgarage in Zuidoost, waar een groep zit, kwam zondag een man om het leven na een vechtpartij. Het College van de Rechten van de Mens zei gisteren dat de situatie er uit de hand loopt.