Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrees voor toename jeugdcriminaliteit na sluiting Amsterbaken

5 september 2014, 01.42 uur · Aangepast 5 september 2014, 22.43 uur

Medewerkers van jeugdinrichting Amsterbaken vrezen dat de sluiting van de inrichting er toe leidt dat jongeren sneller terug zullen vallen in crimineel gedrag.

De jongeren die nu in Amsterbaken worden begeleid zullen in de toekomst naar een inrichting in Lelystad of Sassenheim moeten. En volgens Marjan Koopman, directeur van Amsterbaken, is het niet mogelijk om vanaf die locaties jongeren goed te laten resocialiseren. 'Die kleine stapjes die je moet maken om weer normaal te kunnen functioneren in de maatschappij, dat kan alleen vanaf hier.'

De jongeren in de inrichting uitten al eerder kritiek. Zij zijn bang dat wanneer ze buiten Amsterdam geplaatst worden, ze ook minder bezoek zullen ontvangen. Voor veel gedetineerden is familiebezoek erg belangrijk.

Toename criminaliteit
En dus kan de sluiting van de inrichting in 2016 ernstige gevolgen hebben. Behandelingcoördinator vreest voor de toekomst van de jongeren. 'Ze recidiveren sneller omdat ze niet goed opgevangen worden binnen hun eigen regio. De jeugdcriminaliteit zal toenemen.'

Ondanks de waarschuwingen is Staatssecretaris Fred Teeven vastbesloten Amsterbaken te sluiten en zo zestien miljoen te bezuinigen. De medewerkers van de jeugdinrichting hopen nu dat de Tweede Kamer een stokje voor de voorgenomen sluiting steekt.