Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw onderzoek onmogelijk na vernietiging bewijs door OM

28 september 2014, 15.15 uur · Aangepast 29 september 2014, 03.04 uur · Foto: René Wessel

Het NFI kan geen nieuw onderzoek doen in een strafzaak, waarin het OM veruit het belangrijkste bewijsmateriaal vernietigde.

De verdachte in de zaak zou volgens het Openbaar Ministerie eind 2011 geprobeerd hebben om de Aldi aan de Baarsjesweg te overvallen. Daarvoor werd hij in eerste instantie veroordeeld op basis van een bloedspoor op een moker die in de buurt van de supermarkt werd gevonden. De verdachte zegt echter dat hij weleens cocaïne snoof op de plek waar de moker werd gevonden en daarbij soms een bloedneus kreeg. Wellicht dat daardoor zijn bloed op de moker kwam.

In hoger beroep wilde de verdediging van de verdachte opnieuw onderzoek doen naar de moker, maar die bleek in de tussentijd te zijn vernietigd door het OM. Ook was er geen foto genomen van de moker waarop het bloed te zien is.

Onderzoek onmogelijk
Omdat het bewijs niet meer bestond, vroeg de advocaat van de verdachte de rechter om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het hof besloot in juli anders, en vond dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opnieuw onderzoek moest doen naar de moker. Maar het NFI constateerde afgelopen week dat het materiaal of een foto van het materiaal toch echt nodig is en dat nader onderzoek nu onmogelijk is. 'De onderzoeksvragen van het hof zijn niet te beantwoorden', aldus het NFI.

Cem Polat, de advocaat van de verdachte, bepleitte al dat er geen nieuw onderzoek mogelijk was. 'Het niet nemen van de foto's en de vernietiging van de moker zorgen ervoor dat de onschuld van mijn cliënt niet meer bewezen kan worden door de verdediging.' Hij wil dat het OM nu alsnog niet-ontvankelijk verklaard wordt.