Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: Ontruiming Bungehuis. 46 aanhoudingen, één gewonde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2015, 16.51 uur

De politie is dinsdagmorgen rond 9.15 uur aangekomen in de Spuistraat om met het ontruimen van het Bungehuis te beginnen

Lees ook: Bezetters Bungehuis definitief niet akkoord met bestuur UvA

Het UvA-gebouw wordt al zo'n anderhalve week bezet door boze studenten die meer democratie op de universiteit willen. De rechter oordeelde afgelopen vrijdag dat de actievoerders het pand moeten verlaten. Maandagavond liep een laatste onderhandelingspoging over een vrijwillig vertrek van de studenten op niks uit, waarna al snel duidelijk werd dat een ontruiming niet lang op zich zou laten wachten. 

Koffie
Een verslaggever ter plaatse meldt dat tussen de 30 en de 50 studenten in het Bungehuis aanwezig zijn. 'De ME wordt opgewacht met koffie en koek'.

De koek wordt droog... http://t.co/U5WQivuH9h

— Bungehuis Bezet (@BungehuisBezet) February 24, 2015

UPDATE 9.29 uur
De ME is inmiddels gearriveerd. Er worden zwarte schermen geplaatst. 

UPDATE 9.35 uur
De eerste agenten zijn inmiddels binnen in het pand. Aanwezige studenten hebben op voorhand al aangegeven zich niet met geweld te zullen verzetten.

UPDATE 9.48 uur
Het wachten is op de eerste studenten die naar buiten komen. 'Ik verwacht dat ze het pand gaan verlaten via de voordeur', meldt een verslaggever in de Spuistraat.

UPDATE 10.00 uur
De voordeur van het Bungehuis gaat open. De eerste bezetters komen, zonder verzet, naar buiten onder luid applaus van omstanders. Op straat zingen actievoerders liedjes. 

UPDATE 10.14 uur
Een deel van de actievoerders zit nog binnen. Ze zouden 'in elkaar gehaakt' de komst van de ME afwachten. Er is vooralsnog nog niemand aangehouden

bezetters #Bungehuis zitten 'ingehaakt' met elkaar en weigeren pand te verlaten. hoe zullen politie/me reageren?

— Tom Tawfik (@TawfikTom) February 24, 2015

UPDATE 10.50 uur
Er worden nu ook studenten naar buiten gebracht door agenten en in busjes geladen. 

UPDATE 11.08 uur
Een voor een worden de actievoerders nu naar buiten gebracht. Elke arrestant krijgt een luid applaus van omstanders buiten.
abc5media_image_1
UPDATE 11.50 uur
Op Facebook wordt inmiddels melding gemaakt van een 'protestmars voor democratisch hoger onderwijs'. Deze mars zou morgen plaats moeten vinden. 

UPDATE 12.00 uur
Een verslaggever ter plaatse laat weten dat er nog zo'n dertig actievoerders in het pand aanwezig zijn. Er zouden zo'n tien a vijftien aanhoudingen zijn verricht. De politie houdt het tot nu toe op 'een aantal'.

UPDATE 12.23 uur
De situatie lijkt tóch een beetje grimmig te worden. Demonstranten die op straat zitten worden door agenten losgetrokken en mee genomen. 'Geen geweld, geen geweld' scanderen de actievoerders. 

En het is niet best... Politie liep met paard dwars door de menigte áchter de linie #bungehuis pic.twitter.com/YRAdtfZgHS

— Lucien Nix (@Nix020) February 24, 2015

UPDATE 12.45 uur: Een korte samenvatting van de ochtend: 
abc5media_video_1

UPDATE 13.13 uur
Er worden nog altijd actievoerders in busjes geladen. Ook zouden twee actievoerders (licht)gewond zijn geraakt. Een deel van de arrestanten bestaat uit actievoerders die op straat voor het Bungehuis zaten. Hoeveel aanhoudingen er precies zijn verricht is nog niet duidelijk. Een verslaggever schat '20 tot 30'.

UPDATE 13.49 uur
De politie laat weten dat er bij de actie vanochtend en vanmiddag 46 aanhoudingen zijn verricht. Een actievoerder raakte gewond omdat er een politiepaard op zijn voet ging staan. De politie spreekt van een ontruiming 'die in een gemoedelijke sfeer verliep'.

UPDATE 14.00 uur
Deel actievoerders dat nog op straat stond is inmiddels naar het Maagdenhuis getrokken. Om 15.00 uur komt de UvA met een verklaring over de ontruiming. 

UPDATE 14.49 uur
Louise Gunning, de voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, is op de trappen voor het Maagdenhuis met studenten in gesprek gegaan. 'Ik had het liever anders gezien', zei ze onder meer over de ontruiming van vandaag.

UPDATE 15.25 uur: Einde liveblog en -registratie
Na de persconferentie van UvA stopt dit liveblog en staakt AT5 de live-registratie op internet en tv. Een samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag is om 17.00 uur te zien in het AT5 Nieuws.