Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie krijgt 12 tips over vermoedelijke coke-killer, 'ook namen genoemd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 april 2015, 12.53 uur

De politie heeft de afgelopen dagen in totaal 12 tips binnen gekregen over de identiteit van de vermoedelijke coke-killer. Daarbij zijn ook namen genoemd.

Dat zegt een woordvoerder van politie tegen AT5. De tips volgen op het vertonen van bewegende beelden van de man, die ervan verdacht wordt witte heroïne te verkopen als cocaïne. De beelden werden eerder deze week vertoond door het AT5-programma Bureau 020. De man werd vorige maand vastgelegd op bewakingsbeelden toen hij op de Stadhouderskade het spul verkocht aan drie Deense toeristen, die daarna onwel werden. Er is nog niemand aangehouden.  

De politie maakt jacht op de coke-killer nadat eind vorige jaar drie jonge toeristen om het leven kwamen nadat ze onbedoeld witte heroïne gesnoven hadden. Zo stierf in de nacht van 25 op 26 oktober een Brit. Een maand later werden in een hotelkamer in Zuid de lichamen van twee andere Britten gevonden, ook zij waren omgekomen na het snuiven van witte heroïne. De kans op een overdosis is bij die drug vele malen groter dan bij cocaïne.

De gemeente startte een grote voorlichtingscampagne, om te voorkomen dat er nieuwe slachtoffer zouden vallen. Zo werden toeristen gewaarschuwd voor de coke-killer door middel van matrixborden op centrale plaatsen in de stad, werden er posters opgehangen, flyers uitgedeeld en een voorlichtingscampagne gevoerd op social media. Omdat er geen nieuwe slachtoffers bij kwamen, werd die campagne eind januari stopgezet.

Lees ook: Waarschuwingsborden 'coke-killer' kostten stad 150.000 euro

Tot in de nacht van 25 op 26 februari de drie Deense toeristen, van 21, 22 en 24 jaar, onwel werden na het gebruik van heroïne. De mannen werden na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis. De Denen kochten de heroïne op de Stadhouderskade. Die transactie werd geregisterd door een beveiligingscamera, de beelden werden door politie vrijgegeven. Ook is de gemeente sinds eind februari opnieuw gestart met een voorlichtingscampagne in de stad.

Lees ook: Vermoedelijk nieuwe drugsdode: man raakte onwel in politiebureau

Lees ook: Weer twee Britse toeristen dood door witte heroïne