[Video] 'Geen makkie om Staatsliedenbuurt-zaak als rond te presenteren'

Het is de gewelddadigste episode uit de onderwereldoorlog die de afgelopen jaren is opgelaaid: de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Na de dubbele liquidatie schoten de vluchtende daders ook nog met hun kalasjnikovs op twee motoragenten. Vanaf maandag staan twee vermeende schutters in Amsterdam voor de rechter.

Met de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012 trad een jonge generatie zware criminelen uit de schaduw. De doorzeefde Range Rover met Franse kentekenplaten van de doelwitten is er het symbool van geworden. De kogels zaten in bomen, auto's en zelfs een kinderkamer op een woonboot.

Bekijk ook deze uitzending van het AT5-programma Misdaad BV over de Staatsliedenbuurt liquidaties.

Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) overleefden het niet. Achterop gezeten door schutters in een zilvergrijze Audi RS4 en een zwarte Volkswagen Golf GTI gingen de jongemannen er in paniek vandoor, maar kwamen ze niet ver.

Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34) staan terecht omdat zij volgens justitie onder de moordenaars waren. Een ander, Hamza B., kreeg in december in Marokko al 20 jaar cel opgelegd voor zijn rol.

Benaouf A.
Het belangrijkste doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist zijn leven te redden door tussen de woonboten in het water te springen en zich daarna doorweekt en verdwaasd in het publiek te mengen. Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.

'Geen makkie'
Misdaadverslaggever Paul Vugts denkt dat justitie er nog een flinke kluif aan zal hebben om met sluitend bewijs te komen voor de zaak. 'Het wordt nog een heel interessante zaak. Het is niet een makkie voor justitie om die zaak als rond te presenteren.' Marijn Schrijver, auteur van het boek Mocro Maffia, verwacht dat er de komende dagen nog een paar verrassingen zullen komen. 'Ik ben er vrij zeker dat er nog wel een paar verrassingen aan zullen komen, vooral vanuit de hoek van de verdediging.'

Meer dan tien doden
Directe aanleiding voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt lijkt een rip deal, de diefstal van 200 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen, maar al snel ontstaat een onderwereldoorlog die alles weg heeft van een persoonlijke afrekening tussen rivaliserende bendes. Er vallen meer dan tien doden in het conflict, waaronder Stefan Eggermont, die slachtoffer wordt van een persoonsverwisseling.