Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: Overstroming bij VUMC; evacuatie niet vóór middernacht afgerond

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2015, 20.18 uur

Door een gesprongen waterleiding aan de van Van der Boechorststraat in Zuid, zijn daar vanmorgen verschillende straten helemaal ondergelopen. Omdat het VUMC de voorziening voor schoon drinkwater in de komende dagen niet kan garanderen, is besloten om alle patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen.

Update 18.15 uur: Liveblog gesloten
De laatste stand van zaken rond de evacuatie is te volgen via AT5.nl. Dit liveblog wordt niet langer bijgewerkt.

Update 17.58 uur:
De evacuatie van de patiënten uit het VUmc is niet voor middernacht afgerond. Er moeten nog 270 patiënten worden geëvacueerd. Mariniers en brandweerlieden brengen de patiënten naar de parterre. Daar krijgen ze eten en drinken, worden ze verzorgd en moeten ze wachten op vervoer naar een ander ziekenhuis

Update 17.18 uur:
Rond 17.00 uur hebben 63 patiënten het VU Medisch Centrum verlaten. VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos: 'Mogelijk hulp van mariniers bij evacuatie VUmc'

Update 16.35 uur:
Uit onderstaande beelden blijkt nog maar eens met hoeveel kracht het water vanochtend uit de leiding spoot: De beelden zijn gemaakt door Mario Blokker. 
abc5media_video_8

abc5media_video_9

Update 16.17 uur:
Ook presentator Frits Barend was vanochtend getuige van de overstroming: 'Ik dacht eerst dat er een demonstratie was'
abc5media_video_7

Update 15.55 uur:
In totaal zijn er 339 patiënten in het ziekenhuis aanwezig, aldus het VUMC. Het ziekenhuis is begonnen met de evacuatie, een deel van de patiënten kan worden ontslagen. Alle kinderen zijn naar het AMC overgebracht. De hartpatiënten worden verdeeld over verschillende ziekenhuizen. 'Bij overplaatsing wordt rekening gehouden met type zorg', stelt het VUMC.

Update: Evacuatie VUmc gestart. In totaal 339 patiënten. Bij overplaatsing wordt rekening gehouden met type zorg. Zie http://t.co/9h53GJi3Cx

— VUmc (@VUmcAmsterdam) September 8, 2015

Update 15.45 uur:
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn dinsdag naar het VU Medisch Centrum gegaan voor een verkennend onderzoek. Op basis van deze informatie wordt beslist of wordt overgegaan tot een OVV-onderzoek.

Update 15.33 uur:
Alle afspraken van morgen in het VUMC gaan niet door, meldt het ziekenhuis. Patiënten die een afspraak hebben worden gebeld voor een nieuwe afsrpaak.

Update: Alle afspraken van morgen (woensdag 9 september) gaan niet door, behalve die van de afdeling radiotherapie en het IVFcentrum [1/2].

— VUmc (@VUmcAmsterdam) September 8, 2015

Update: Alle afspraken van morgen (woensdag 9 september) gaan niet door, behalve die van de afdeling radiotherapie en het IVFcentrum [1/2].

— VUmc (@VUmcAmsterdam) September 8, 2015

Update 15.25 uur:
Het water bij de De Boelelaan is inmiddels weg. De herstelwerkzaamheden zullen vijf tot zes dagen in beslag nemen, aldus Waternet. Dat is langer dan werd gedacht. Waternet ging er eerst vanuit dat de herstelwerkzaamheden twee tot drie dagen zouden duren.

De breuk in de waterleiding ontstond dinsdagochtend door nog onbekende oorzaak in de Van der Boechorstraat, een zijstraat van het VU Medisch Centrum. Het ging om een transportleiding voor drinkwater. Waternet is nog aan het uitzoeken hoe de breuk kon ontstaan.

Het water bij de #Boelelaan is weg. De herstelwerkzaamheden duren langer dan gedacht: ongeveer 5-6 dagen.

— Waternet (@Waternet) September 8, 2015

Update 15.00 uur: 
Rijkswaterstaat waarschuwt voor een hele drukke avondspits rondom de stad. Momenteel is de op- en afrit van de A10 bij de VU nog afgesloten. Het vervoeren van patiënten zorgt ervoor dat de ring niet volledig gebruikt kan worden. 'Waar nodig zijn rij- en/of spitsstroken afgesloten om het vervoer van de patiënten te bespoedigen, bijvoorbeeld op de A10 tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel', schrijft Rijkswaterstaat.

Update 14.15 uur: 
Verschillende ambulances zijn bij het VUMC vertrokken. De eerste patiënten zijn aangekomen bij het AMC.

abc5media_video_6

Update 14.05 uur: 
Het mortuarium van het VUMC, dat in de kelder van het gebouw ligt is ondergelopen. De lichamen die in afgesloten koelcellen lagen zijn door diverse lijkwagens weggehaald. Een speciaal team van het VUMC probeert nabestaanden te informeren.

Update 13.55 uur: 
Door de sluiting van het VUMC is het AMC het enige traumaziekenhuis in de hele regio. Normaal worden patiënten bij grote calamiteiten over de ziekenhuizen in Zuid en Zuidoost verdeeld, nu is dat dus niet mogelijk.

Update 13.35 uur: 
Locoburgemeester Eric van der Burg heeft inmiddels ook gereageerd op de evacuatie van het ziekenhuis: 'Deze situatie heeft een grote impact op de patiënten bij het VU MC en hun familie en andere naasten, maar ook op het verplegend personeel van het ziekenhuis. We hebben er vertrouwen in dat het VU MC dit op een goede manier zal oplossen. De gemeente en de hulpdiensten zullen daar uiteraard op alle mogelijke manieren aan bijdragen.'

Update 13:15 uur:
Bekijk hier een compilatie met beelden van de situatie bij het VUMC eerder vandaag, inclusief fragmenten uit de persconferentie met bestuursvoorzitter Wouter Bos. 

abc5media_video_5

Update 12.45 uur: 
Het AMC laat via Twitter weten hun collega's bij het VUMC een hart onder de riem te willen steken: 'Wij staan voor jullie klaar'.

Wij wensen onze collega"s van @VUmcAmsterdam veel sterkte met de wateroverlast. Wij staan voor jullie klaar.

— AMC (@AMC_NL) 8 september 2015

Update 12.30 uur: 
Naar schatting moeten er 500 mensen verplaatst worden. Er is prioriteit geven aan het vervoeren van de patiënten die op de intensive care lagen. Het vervoer van twaalf pasgeboren baby's die op de kinder intensive care liggen, heeft ook voorrang. Enkele van hen worden overgebracht naar het AMC. Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de familie en vrienden van patiënten, zij kunnen bellen met 0800-0200998. Het ziekenhuis heeft de hoop uitgesproken dat alle patiënten voor 24.00 uur vannacht verplaatst zijn.

Update 12.25 uur: 
De persconferentie van het VUMC met directeur Wouter Bos is nu lieve te zien op AT5. Hij vertelt dat er geen zekerheid is dat het ziekenhuis normaal kan draaien. Het grootste risico is de watervoorziening in het ziekenhuis. Vers en schoon water kan niet gegarandeerd worden in de komende dagen. Het beddenhuis wordt gesloten, alle patiënten worden geëvacueerd. 

Update 12.10 uur: 
Het volledige VUMC gaat ontruimd worden, dat zegt een betrouwbare bron binnen het ziekenhuis tegen AT5.

Update 12.05 uur: 
Pech voor alle studenten: het VUMC meldt zojuist dat alle colleges en werkgroepen gewoon doorgaan.

Update wateroverlast VUmc, bericht voor studenten: Alle colleges, werkgroepen en practica gaan door. Wijzigingen van locaties via Blackboard

— VUmc (@VUmcAmsterdam) 8 september 2015

Update 11.50 uur: 
Het VUMC lijkt zich voor te bereiden op een grootscheepse evacuatie. Bronnen binnen het ziekenhuis bevestigen aan AT5 dat acute afdelingen, zoals de hartbewaking, al met de evacuatie bezig zijn. Op de Amstelveenseweg staan lange rijen ambulances klaar voor het mogelijke vervoer van patiënten.

Update 11.35 uur: 
Om 12.00 uur wordt er een persconferentie gehouden bij het VUMC, waar meer informatie over de situatie gegeven gaat worden. Inmiddels staat een klein leger aan motoragenten buiten klaar voor het mogelijk vervoeren van patiënten. Een woordvoerder van het VUMC laat aan AT5 weten dat er vooralsnog geen sprake is van een ontruiming.

Motorrijders en #dmvda staan gereed voor mogelijke transporten. Nu wachten. pic.twitter.com/HsJGZRGCLF

— Peter Stoffels (@PA_Stoffels) 8 september 2015

Update 11.30 uur: 
Waternet meldt dat de herstelwerkzaamheden aan de waterleiding waarschijnlijk nog twee tot drie dagen gaan duren.

Update 11.15 uur: 
Het ziekenhuis meldt dat al het overbodige personeel naar huis mag. Medewerkers die vandaag moeten werken maar niet strikt noodzakelijk, kunnen thuisblijven. Alle afdelingshoofden komen nu bij elkaar om te bespreken hoe het vandaag verder gaat in het ziekenhuis.

Update 11.00 uur: 
Op de onderste verdieping van het VUMC kwam vanochtend een vloedgolf naar binnen, dat is te zien op de onderstaande video.

abc5media_video_4

Update 10.50 uur: 
Het VUMC geeft aan dat alle geplande operaties voor vandaag zijn afgeblazen. Ook de spoedeisende hulp van het ziekenhuis is nog steeds dicht. De patiëntenzorg van het ziekenhuis is onder controle door de extra inzet van doktoren en verpleegkundigen. Het VUMC roept mensen op om vandaag niet naar het ziekenhuis te komen.

Update wateroverlast voor bezoekers van het ziekenhuis: Door een geknapte waterleiding is VUmc niet bereikbaar. Stel bezoek voor vandaag uit

— VUmc (@VUmcAmsterdam) 8 september 2015

Update 10.40 uur: 
Volgens het VUMC is er slechts één patiënt overgebracht naar een ander ziekenhuis, vanwege een spoedoperatie. Het ziekenhuis zegt wel dat er 20 patiënten intern verplaatst zijn. De onderste verdieping is ondergelopen en daardoor is de stroom deels uitgevallen. In gedeelten van het ziekenhuis zou het flink donker zijn.

Update 10.25 uur: 
Inmiddels wordt uit beelden steeds duidelijker hoe groot de kracht van de overstroming was vanochtend. Op een video is te zien hoe een auto verzwolgen wordt in een enorme waterstroom.

abc5media_video_3

Update 10.15 uur:
Het personeel van het VUMC krijgt op dit moment een briefing over hoe ze de komende uren te werk moeten gaan.

Update 10.05 uur:
Een woordvoerder van de brandweer vertelt aan AT5 dat er 30 patiënten van de intensive care met spoed zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Een hele rij ambulances heeft zich buiten bij het ziekenhuis opgesteld, maar dat schijnt uit voorzorg te zijn.

Update 10.00 uur:
Een woordvoerder van het VUMC meldt dat er tot nu toe geen patiënten geëvacueerd zijn, maar dat mensen wel binnen de deuren van het ziekenhuis verplaatst worden.

Update 9.45 uur:
Een verslaggever ter plaatse zegt dat er heel veel kelders in de buurt zijn ondergelopen. Het gebied dat is ondergelopen wordt afgezet.

Update 9.30 uur:
Waternet meldt dat het water op dit moment wordt weggepompt met behulp van zuigers en pompen. De waterleiding was eerder al afgesloten. Inmiddels heeft het VUMC weer water.

Update 9.20 uur:
Het VUMC meldt dat alle acute afdelingen gesloten zijn. Patiënten die in het ziekenhuis liggen worden indien nodig geëvacueerd.

Update wateroverlast: Patiënten die in het ziekenhuis liggen, zullen indien noodzakelijk worden geëvacueerd naar andere ziekenhuizen.

— VUmc (@VUmcAmsterdam) 8 september 2015

Update 9.00 uur: 
AT5 gaat zo snel mogelijk live vanuit het overstromingsgebied in Zuid.

Update 8.55 uur:
Het GVB laat inmiddels weten dat de tramlijnen 16 en 24 zijn ingekort tot aan het Haarlemmermeercircuit.

UPDATE 8.40 uur: 
Ook op social media verschijnen inmiddels de eerste beelden van de overstromingen. In een filmpje is te zien hoe een auto compleet door de stroom wordt weggesleurd.

Ondertussen bij t VUMc pic.twitter.com/TPUZzorT4X

— lizzy diercks (@lizzydiercks) 8 september 2015

Update 8.30 uur: 
Door de gesprongen waterleiding is het inmiddels ook chaos op de ring. De afslag S108 richting de VU is in ieder geval helemaal afgesloten.

Update 8.15 uur:
Inmiddels zou de brandweer ter plaatse zijn. Meerdere auto's die langs de straten geparkeerd staan zouden zijn onder gelopen. Inmiddels meldt een getuige dat ook delen van het VUMC zijn ondergelopen. Het zou met name gaan om de verdieping -1, die onder de begane grond ligt.

Update 8.10 uur:
Meldingen van wateroverlast komen binnen op de Amstelveenseweg, maar ook op de De Boelelaan, vlakbij het VU ziekenhuis. 'Het lijkt wel alsof de hele boel overstroomt, ik heb echt nog nooit eerder zoiets gezien', meldt een getuige aan AT5.

abc5media_image_1

abc5media_video_0

abc5media_video_1

abc5media_video_2