Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Lovende reacties op voorlichtingsfilmpje drugs: 'Waren we in Amerika maar zo ver'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 18.24 uur

Een op buitenlandse toeristen gericht drugsvoorlichtingsfilmpje van Unity is in korte tijd hondderdduizenden keren bekeken.

De video, die eind september op YouTube werd geplaatst, werd gisteren onder meer opgepikt door het populaire Amerikaanse forum RedditIn het filmpje wordt, in het Engels, uitgelegd wat je nou precies wel en niet mag doen op drugsgebied in Nederland. Zo wordt het onderscheid tussen soft- en harddrugs benadrukt, wordt uitgelegd wat het Nederlandse gedoogbeleid precies inhoudt en wordt toeristen kenbaar gemaakt dat je in Nederland gewoon naar de EHBO-post toe kunt als de drugs niet helemaal lekker vallen. 

Lees ook: Illegaal drugsbezit tijdens ADE betekent gang naar 'strafrechtstraat'

Unity, een voorlichtingsproject van de Jellinek en andere verslavingszorg instellingen, heeft het filmpje bewust kort voor aanvang van het Amsterdam Dance Event gepubliceerd. Tijdens dit evenement, dat 14 oktober van start gaat, worden ruim 350.000 bezoekers verwacht, waarvan een groot deel uit het buitenland komt.

Lees ook: Levensgevaarlijke XTC-pil met ADE-logo in omloop

De reacties op Reddit op het filmpje zijn overwegend positief. 'Ik zou willen dat ik hier mijn drugs ook kon laten testen', reageert een Australiër. 'Drug awereness done right', vult een andere bezoeker aan. Ook op YouTube zijn kijkers enthousiast. Nederlanders worden onder meer 'pragmatisch en verstandig' genoemd. 'Waren ze in Amerika ook maar zo ver', verzucht een kijker.

Lees ook: Washington Post over Amsterdam: zo ziet verstandig drugsbeleid er uit