Stad

NL
V

CJO: 'Syrische vluchtelingen gebrainwasht om joden te haten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 oktober 2015, 22.06 uur

De joodse gemeenschap in Zuid maakt zich grote zorgen over de komst van een vluchtelingenopvang in Amstelveen-Noord. De beoogde opvang zal onderdak bieden aan 400, voornamelijk Syrische en Irakese vluchtelingen. Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) vreest voor incidenten.

Dat zegt hij tegen AT5. 'Laat er geen twijfel over bestaan dat de joodse gemeenschap in overgrote meerderheid voor de opvang van oorlogsvluchtelingen is. Maar we hebben grote zorgen. Deze mensen komen uit landen als Syrië en Irak, die van oudsher een buitengewoon harde toon tegen joden aanslaan', zegt Van der Wieken.

'Die mensen zijn voor een groot deel gebrainwasht om joden te haten. Je moet dat niet onderschatten', gaat hij verder. 'ik vrees dat het niet blijft bij een cultuurshock. En ik vind dat je de kans op incidenten moet minimaliseren'.

Dit weekend werd bekend dat de gemeente Amstelveen van plan is om vluchtelingen op te vangen in een kantoorpand aan de Laan van Kronenberg. Dat is op minder dan één kilometer van Buitenveldert, waar de grootste joodse gemeenschap van het land woont. Eerder werd al bekend dat de VVD in Zuid zich grote zorgen maakt om de voorgenomen opvang.

Vanavond worden buurtbewoners geïnformeerd over het project tijdens een informatiebijeenkomst. Of de opvang er ook daadwerkelijk zal komen, hangt behalve van de omwonenden en gemeente nog af van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de eigenaar van het pand, ook zij moeten groen licht geven.

Lees ook: Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen

AT5-verslaggeefster Tessa Neijland is bij de bijeenkomst in Amstelveen aanwezig, volg haar verslag via Twitter:

Bekijk hier een uitgebreider interview met Van der Wieken:

abc5media_video_1