Stad

'War on harddrugs moet keihard gevoerd blijven worden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 oktober 2015, 14.04 uur

Whatsapp

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt dat de 'war on harddrugs' keihard moet worden blijven gevoerd. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer nadat er vragen werd gesteld over het 'vijf pillen beleid' dat in de stad van kracht is tijdens maar ook na het Amsterdam Dance Event (ADE).

'Ik ben er helemaal niet tegen om harddrugshonden in te zetten bij feesten. Sterker nog, ik denk dat het heel verstandig zou zijn als dat ook bij ADE zou gebeuren. Als je dealers wilt vangen, zul je ook moeten zorgen dat er middelen zijn om ze te vangen. Drugshonden zijn daarvoor een uiterst succesvol middel', aldus Van der Steur. 

Tijdens ADE worden feestgangers die zijn betrapt op het bezit van meer dan vijf pillen of een halve gram drugs direct berecht en krijgen een strafblad.  Heb je vijf of minder pillen bij je, dan worden deze in beslag genomen maar word je niet vervolgd. Landelijk ligt die vervolgingsgrens bij meer dan één pil.

De minister zet zijn vraagtekens bij de Amsterdamse regeling: 'Ik vind zelf, met een aantal partijen in Amsterdam, dat het beleid van vijf pillen wel erg ruimhartig is geformuleerd. Ik zal mij daarover dan ook met het Openbaar Ministerie verstaan. Ik vind het in ieder geval nog geen aanleiding om te zeggen dat dit specifieke Amsterdamse beleid landelijk beleid zou moeten worden.'

Lees ook: Illegaal drugsbezit tijdens ADE betekent gang naar 'strafrechtstraat'
L
ees ook: Vijf pillen op zak mag tijdens ADE. CDA boos; waarom hier wel en daar niet?
L
ees ook: Organisatie ADE geschrokken van levensgevaarlijke XTC-pil

Whatsapp