Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

BOVAG: 'Verban de snorfiets niet zomaar naar de rijbaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 december 2015, 19.18 uur

Brancheorganisatie BOVAG maakt zich grote zorgen over de plannen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om snorfietsen te verbannen naar de rijbaan. De gemeente is voorstander van het plan, omdat het fietspaden veiliger zou maken.

Het aantal snorfietsen in het land is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van BOVAG. Inmiddels rijden er 663.567 van de voertuigen rond. De organisatie vreest daarom voor de gevolgen als de populaire tweewielers worden verbannen van de fietspaden. Zij vrezen, net als Amsterdam Sociaal, dat snorfietsers 'de dood worden ingejaagd'.

De BOVAG roept namens RAI Vereniging, KNMV, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en het Verbond van Verzekeraars op eerst goed te kijken te doen naar de mogelijke gevolgen van een dergelijk besluit. 'Nader onderzoek naar de gevolgen voor de verkeersveiligheid op de rijbaan ontbreekt', waarschuwen de organisaties.

Ze vinden dat 'politiek Den Haag een dergelijk besluit niet kan nemen zonder de -wellicht fatale- gevolgen in kaart te hebben'. Volgens Schultz van Haegen is het verplaatsen van de snorfietsers naar de rijbaan, gecombineerd met een helmplicht de enige realistische oplossing waarmee fietspaden veiliger gemaakt kunnen worden. De plannen moeten nog door de Kamer geloodst worden. 

Lees ook: Minister wil scooter toch naar rijbaan; snelheidscontroles met lasergun