Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU-onderzoeker na mislukte arrestatie: 'te weinig training op stressvolle situatie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 19.27 uur

De arrestatie van vier verdachten in een auto in Osdorp ging donderdag aan het einde van de middag alles behalve goed. Ondanks het feit dat de politie meerdere schoten loste wisten drie inzittenden te ontkomen.

De beelden van de mislukte arrestatie waren al snel op verschillende sites te bewonderen en kritiek op het optreden van de politie overheerste. Onderzoeker Peter Renden van de Vrije Universiteit bekeek de beelden voor AT5. Hij deed onderzoek naar presteren en trainen onder stress van politieagenten.

Lees ook: Ontsnapte mannen mislukte aanhouding nog spoorloos

'In eerste instantie zien we hoe vier agenten de auto volgens procedure de auto benaderen. Maar op het moment dat drie verdachten uitstappen en er één blijft zitten, die ook nog eens wegrijdt, ontstaat er een hele complexe situatie', analyseert Renden. 

'De een reageert heel snel, de ander niet. Het verschilt heel erg per persoon', ziet de onderzoeker. Dat de agenten volgens Peter Renden niet adequaat reageren is niet uitzonderlijk. Uit onderzoek, dat hij deed voor de VU, blijkt namelijk dat de politie onvoldoende traint om met stressvolle situaties om te gaan. 'Er wordt redelijk 'droog' getraind. Stilstaande auto's, weinig verzet. Dan gaat het prima. Tot het moment dat er dus onverwachte dingen gebeuren, dan neemt de stress toe en moet er snel geschakeld worden. En daar wordt niet goed op getraind.'

Lees ook: Politie schiet meerdere keren op auto; verdachten ontsnappen

Renden pleit dan ook voor méér training in stressvolle situaties. Maar of deze aanhouding daarmee anders was verlopen? 'Dat is lastig voor mij te beoordelen. De situatie had anders kunnen lopen als voor iedereen duidelijk was geweest wie er écht belangrijk was in deze situatie.'

K. Muïs