Stad

Linkse partijen doneren vijf euro per Pegida-bezoeker

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2016, 15.48 uur · Foto: Flickr.com / Metropolico.org, Pegidademonstratie in het Duitse Dresden in 2015

Whatsapp

SP, GroenLinks en PvdA doneren morgen voor elke bezoeker van de Pegida-demonstratie 5 euro aan Vluchtelingenwerk Amsterdam.

'Zo maken we van de nood een deugd. Pegida is een fascistische organisatie die gerund wordt door racisten, wapenhandelaars en veroordeelde vrouwenmeppers', zegt SP-raadslid Peter Kwint. 'Die hebben ook recht om te demonstreren, maar op deze manier laten ze ook nog iets moois in Amsterdam achter: een cheque voor Vluchtelingenwerk Amsterdam.'

Naar verwachting komen er morgen zo'n vijfhonderd mensen op de Pegida-demonstratie. De aanhangers zijn tegen de komst van islamitische vluchtelingen naar Europa en ze zijn voor de sluiting van islamitische instellingen, waaronder moskeeën. Net voor die demonstratie vindt er vlakbij een tegendemonstratie plaats. 

Lees ook: Professor Pinto: 'Verbied tegendemonstratie Pegida'

De drie linkse partijen maken de totale opbrengst zaterdag na afloop van de Pegida- demonstratie bekend. Zij zullen begin volgende week de cheque overhandigen aan Vluchtelingenwerk.

AT5 zendt beide demonstraties van 13.00 tot 17.00 live uit op televisie en internet.

Whatsapp