Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overzicht: Vaker incidenten in en om shisha lounges in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 maart 2016, 21.59 uur

De vondst van een hoofd voor een shisha lounge aan de Amstelveenseweg woensdagochtend is waarschijnlijk het gruwelijkste incident wat zich ooit rond een waterpijpcafé in de stad heeft afgespeeld. Maar het eerste (gewelds)incident in of rond een dergelijke gelegenheid is het zeker niet.

Shisha lounge Fayrouz, waar het hoofd woensdag voor de deur werd gevonden, werd door misdaadjournalist Marijn Schrijver omschreven als 'Dé stamkroeg voor de Mocro Maffia'. De shisha lounge, die inmiddels is gesloten, was al eerder in het nieuws. Eind vorig jaar werden twee mannen tot jarenlange celstraffen veroordeeld nadat ze voor de deur van de lounge waren gepakt. Ze zaten, zwaarbewapend, in een auto te wachten en zouden een liquidatie hebben willen plegen. 

Vaker geweld
In en rond andere lounges in de stad ging het in het verleden echter ook vaak mis. Berucht is de liquidatie van de 25-jarige Zaandammer Youssef el Kahtaoui in de De Clercqstraat vorig jaar. Nadat schutters eerst een shisha lounge binnenstappen op zoek naar hun doelwit, wordt El Kahtaoui uiteindelijk op straat getroffen door een kogelregen. De kogels vliegen bij deze liquidatie in het rond, zelfs een voorbijrijdende tram wordt getroffen. 

In 2014 komen shisha lounges in de stad drie keer negatief in het nieuws. Bij een steekpartij in Ozzo Shisha in de Korte Marnixstraat vallen drie gewonden, aan de Van Woustraat raakt een shisha lounge, 555, zwaar beschadigd door een explosief en na een bezoekje aan, daar is hij weer, Fayrouz wordt Mohamed el Mayouri op de Karperweg doodgeschoten.

 

Meer doden
Ook in de jaren daarvoor is het al vaker misgegaan. In 2012 vinden er twee schietpartijen plaats in een shisha lounge in de stad. In de Van Ostadestraat raakt een man gewond bij een schietpartij in een waterpijpcafé. Eerder dat jaar is Redouan B. doodgeschoten in shisha lounge 555, dezelfde lounge waar in 2014 een explosief naar binnen wordt gegooid. 

Opvallend is een schietpartij in een shisha lounge in 2011. Het slachtoffer overleeft de aanslag en wordt in 2014 opnieuw onder vuur genomen. Ook deze aanslag overleeft hij. Eerder in 2011 lost een man met een clownsmasker op al een schot in Lounge Bar Shisha. Begin 2010 loopt een ruzie in Café Mazazik uit op een schietpartij.

Misdaadjournalist Marijn Schrijver vertelt over shisha lounge Fayrouz.
abc5media_video_0