Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Snorscooter pas rond 2018 naar de rijbaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2016, 19.50 uur

De gemeente verwacht pas rond 1 januari 2018 snorscooters te kunnen verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan. Dat schrijft wethouder Litjens in een brief aan de gemeenteraad.

Reden hiervoor is dat de gemeente afhankelijk is van het Rijk. Zo moet de Raad van State nog een advies geven en moeten de regels daarna in het Staatsblad worden gepubliceerd. Ook moet studiemateriaal voor rijexamens worden aangepast. Daarnaast zijn er in Amsterdam zelf allerlei maatregelen, zoals borden, nodig. Om scooterrijders op de hoogte te stellen wordt er ook een uitgebreide communicatiecampagne voorbereid.

Lees ook: Fietspaden te druk: 'Fietsers zitten elkaar in de weg'

Verschillende scenario's
Op dit moment worden nog verschillende scenario's onderzocht waar de regels precies gaan gelden. De gemeente is voorstander van een zone binnen de ring en ten zuiden van het IJ. Daarin zouden snorfietsers op vrijwel alle 30 en 50 km-wegen op de rijbaan rijden en daarbij een helm dragen. Op enkele hoofdontsluitingswegen voor het autoverkeer, zoals op de Weesperstraat, Wibautstraat en de Piet Heinkade, zal dit niet gelden en mogen snorscooters op het fietspad blijven rijden.

Lees ook: BOVAG: 'Verban de snorfiets niet zomaar naar de rijbaan'

Niet in Noord, Nieuw-West en Zuidoost
De zone geldt binnen de ring en er lijkt dus een uitzondering te komen voor Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Volgens de gemeente zijn deze zone en regels het duidelijkst en daarmee het veiligst voor snorfietsers zelf en voor andere weggebruikers. 'Je moet het óf helemaal doen óf helemaal niet. Anders krijg je zo'n ongelijkheid waar je moet rijden. Want dat betekent ook dat je niet meer op het fietspad mag waarschijnlijk. En dat ze Noord nou weer apart doen, daar snap ik helemaal niks van', zegt een inwoner van Noord.

Niet iedereen is het eens met de maatregel. 'Die fietsers zijn juist vervelender dan wij. Ze gaan niet aan de kant, dus het ligt aan hun. Ze klagen, maar ja. Ik vind niet dat ze reden hebben tot klagen', zegt iemand op een snorscooter.

abc5media_image_1