Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente start campagne tegen (nep)drugsdealers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2016, 21.18 uur

Dealers van (nep)drugs zijn een hardnekkig probleem in de Amsterdamse binnenstad, zegt de gemeente. Daarom is vrijdag gestart met een campagne om toeristen te waarschuwen.

'De campagne is onderdeel van een nieuwe, stevige aanpak van intimidatie en criminaliteit door straatdealers, met maatregelen die zijn gericht op de dealers, maar dus ook op de potentiële klanten', schrijft de gemeente. Buitenlandse toeristen worden gewaarschuwd voor de gevaren met een korte video die verspreid wordt via Facebook en Instagram, een website en posters die opgehangen worden in zaken waar veel toeristen komen.

Cijfers
Dat dealers een groot probleem zijn, bleek vorig jaar zomer. AT5 liep toen een rondje mee met Britse toeristen. Binnen een half uur werden ze drie keer dwingend aangesproken door nepdrugsdealers. In maart kwam de politie met cijfers. De laatste twee jaar werden er in de binnenstad 1208 personen aangehouden voor nepdrugshandel. 

De ruim 1200 verdachten zijn verantwoordelijk voor in totaal 3051 incidenten met nepdrugs. Volgens de gemeente zijn de problemen omtrent nepdrugshandel veel groter, omdat van nepdrugshandel geen aangifte wordt gedaan door de kopers. De cijfers zijn enkel op basis van het aantal aanhoudingen en constateringen van de politie en gemeentelijke handhavers.

Witte heroïne 
Dieptepunt in de drugsproblematiek in de stad was het verkopen van witte heroïne als cocaïne. Meerdere toeristen overleden hierdoor. In het onderzoek hiernaar hield de politie Flip S. aan. Hij is alleen veroordeeld voor het verkopen van witte heroïne aan drie Deense toeristen. Zij overleefden het ternauwernood. S. zit een celstraf van één jaar uit. 

Loktoeristen
Eind vorig jaar kondigde de gemeente aan te onderzoeken of het mogelijk is om loktoeristen in te zetten. In een reactie aan AT5 laat de gemeente weten dat deze op dit moment al worden ingezet. 'We gaan daarmee zeker door', zegt een woordvoerder.