Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan haalt fel uit naar FNV na 1 mei-demonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 mei 2016, 00.23 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan haalde vanmiddag stevig uit naar de vakbond FNV. De 1 mei-demonstratie van de vakbond veroorzaakte flinke schade aan het Oosterpark. Daar was Van der Laan niet over te spreken, maar hij was zo mogelijk nog bozer over de reactie van de voorzitter van de bestuurscommissie in Oost, Ivar Manuel.

Lees ook: 'FNV overtreedt afspraken gemeente met kraampjes, geluidsinstallaties en eettentjes'

Van der Laan gaf de FNV toestemming om te demonstreren op 1 mei, maar het evenement had veel festivalelementen in zich, zoals eettentjes, en veroorzaakte flinke schade aan het pas opgeknapte park. Het leidde tot een felle reactie van Van der Laan in de commissie Algemene Zaken. 'De FNV moet niet denken dat ze door die regels te overschrijden weg kunnen komen zonder de schade te vergoeden. Dat wordt momenteel begroot op 42.000 euro', aldus Van der Laan.

Lees ook: 'Oosterpark niet meer geschikt voor festivals na FNV-manifestatie'

Afterparty
Ook over de afterparty voor de medewerkers van het evenement was Van der Laan niet te spreken. 'Als vrijwilligers onder elkaar - in mijn beeld enkele tientallen - een broodje eten, dan ga ik daar niet moeilijk over doen. Echter, er bleek een complete party te zijn met muziek die een flink deel van de overlastklachten heeft veroorzaakt. Dat is een van de, mag ik zeggen, evaluatiepuntjes richting FNV.'

Bestuursvoorzitter
Ivar Manuel, de bestuursvoorzitter van stadsdeel Oost, beklaagde zich na het festival over de flinke schade aan het park. Die opmerkingen waren tegen het zere been van Van der Laan. 'We moeten gewoon fair en transparant ons werk doen en niet op het moment dat het moeilijk wordt, onnodig tegen elkaar keren. Dat is wat hier in mijn ogen gebeurd is. Dat is wat ik erg betreur, maar dat lossen de stadsdeelvoorzitter en ik wel op.'

Rekening naar FNV
De gemeente is de schade aan het park nog aan het evalueren en zal de rekening bij de vakbond neerleggen. Die evaluatie zal nog even wél op zich laten wachten. Het eerstvolgende festival in het Oosterpark kan volgens de burgemeester wel gewoon doorgaan.