Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nu al evenveel geweldsdoden als in heel 2015: de lijst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 augustus 2016, 21.35 uur

Met de dodelijke steekpartij van afgelopen weekend staat het aantal geweldsdoden in de stad dit jaar alweer op vijftien. Dat is net zoveel als in heel 2015 toen er sprake was van een laagterecord.

De vijftien geweldsdoden van 2016 op een rij: 

Doodgestoken op het Damrak
Een 24-jarige man wordt neergestoken door een 32-jarige dakloze man. Het slachtoffer werd vanuit het niets van achteren aangevallen en overleed in het ziekenhuis. 

Moeder neergestoken bij school door ex
De twee krijgen ruzie op straat, er zou sprake zijn van een langslepend conflict. De uitbarsting volgde toen de moeder één van de kinderen van school wilde halen. 

BMX-er Elco Gjaltema doodgeschoten
De 36-jarige Amsterdammer Elco Gjaltema wordt voor zijn huis aan de Oostelijke Handelskade neergeschoten. Over de aanleiding van de moord is nog weinig duidelijk. 

Zonder hoofd gevonden in uitgebrande auto
De meest geruchtmakende moordzaak van het jaar is die van de 23-jarige Nabil Amzieb. Hij verdween spoorloos, zijn lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto in Zuidoost. Zijn hoofd werd de volgende dag voor shisha lounge Fayrouz in Zuid neergelegd. 

abc5media_image_1 

Fietsenmaker in zaak neergestoken
Temel Kobya wordt in zijn zaak neergestoken en overlijdt ter plekke. Kobya's dood zorgde voor een golf van verontwaardiging in de buurt, de fietsenmaker was erg geliefd en stond bekend als lieve, rustige man.

Maiky liep op krukken en had geen schijn van kans
Se 35-jarige Carlos Miquelito ‘Maiky’ Bonevacia liep op krukken naar zijn woning toen hij door een man van achteren werd neergeschoten. 

abc5media_image_3

Dood aangetroffen in woning Jan van Galenstraat
Het lichaam van het 51-jarige slachtoffer werd gevonden in een woning in de Jan van Galenstraat. Inmiddels zit er een 29-jarige man vast in Duitsland.

'Appie stond al op een dodenlijst'
Abderrahim Belhadj werd eind juni in de galerij van flat Kikkenstein onder vuur genomen. Later werd duidelijk dat hij door de politie nog is gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst zou staan. 

Dode vrouw gevonden in woning Osdorp
Het slachtoffer werd gevonden in haar woning, ze is vermoedelijk in elkaar geslagen en gewurgd. 

Doodgeschoten voor de ogen van eigen zoontje
Crimineel Vincent Jalink wordt met vele schoten in zijn auto om het leven gebracht. Zijn zoontje zit op dat moment nog bij hem in de auto. 

abc5media_image_4

'Mano was een hele rustige, lieve jongen, nu is hij er niet meer'
Jongerenwerker Romano Oxford wordt na een ruzie op straat in Oost meerdere keren in zijn borst gestoken. De aanleiding van de ruzie ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer.

Familiedrama in Zuid
Een onwaarschijnlijk drama met drie doden in de Rivierenbuurt vorige maand waarbij een baby om het leven komt. Zijn vader heeft hem naar beneden gegooid en springt vervolgens zelf ook zijn dood tegemoet. Later blijkt hij ook nog zijn moeder om het leven te hebben gebracht. 

Op straat vermoord
Eind juli wordt een man in de Jacob van Lennepstraat na een ruzie doodgestoken door een Engelssprekende man. De dader blijft vervolgens rondhangen in de straat en maakt een erg verwarde indruk. 

Rapper Baby Latin
De 25-jarige Anderson Muñoz Marquinez wordt in Gein op straat doodgestoken. Ook dit keer gaat er een ruzie aan vooraf, een groepje mannen rent weg na de steekpartij. Niemand is nog aangehouden. 

abc5media_image_5