Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laatste zoekpoging naar Christiaan: 'Er zijn nog mogelijkheden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 november 2016, 19.04 uur

Een laatste poging. Zo zou je het wel kunnen noemen. In mei verdween de 35-jarige Christiaan Wilson tijdens een beklimming van een berg in de Himalaya. Zijn vrienden reizen nog eenmaal af naar het gebergte om te zoeken en alles te doen wat nog in hun macht ligt om Christiaan te vinden.

Deze keer is anders dan de voorgaande keren. De gletsjer waar Christiaan vermoedelijk is geweest gaan ze uitkammen met speciale camera's die ze tussen de spleten van de gletsjers kunnen laten glijden. Waterdicht en ze kunnen drijven. Daarnaaast gaat er weer gezocht worden met honden.

Lees ook: Vrienden doen laatste poging om bergbeklimmer te vinden

'Er is vrij snel met honden gezocht op leven. Met een spoor van Christiaan is er gezocht. Maar er is toen geen spoor gevonden', zegt Michel, een vriend van Christiaan. 'Maar nu zitten we in een situatie dat als hij zich daar bevindt, is hij daar al zes maanden. Dan ga je ook geuren ruiken die honden kunnen ruiken met betrekking op ontbinding. Dan is de kans groter dat je hem gaat vinden.'

Lees ook: 'Deel helm van bergbeklimmer Wilson gevonden bij zoektocht Himalaya'

'We hebben een paar schoenen meegenomen en een jas en wat kleding zodat er echt een goede geur opgepakt kan worden. De kans is klein maar je moet zeker proberen met zijn geur te kijken of hij nog ergens te traceren is', zegt de broer van Christiaan, Pieter.

Lees ook: Helikopters zoeken vermiste Amsterdammer in Himalaya: 'Lastig gebied met steile stukken'

Ondanks dat vrienden en familie rekening houden met een tragedie is er altijd nog hoop. 'De kans is niet groot, maar er zijn mogelijkheden dat hij wel de berg is afgekomen, verdwaald is. En dan is natuurlijk alles mogelijk', zegt Pieter.