Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dochter vroeg vader om haar moeder niet te vermoorden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2017, 17.13 uur

De dochter van de doodgestoken Fatiha hoorde naar eigen zeggen hoe haar vader de moord aankondigde.

'Ik voel me veilig thuis', zei de dochter van Fatiha een maand na de moord tegen de politie. 'Maar soms voel ik me niet heel leuk, want dan ben ik bang voor mijn vader'. Ze is bang dat haar ook iets overkomt als haar vader weer vrij zou komen. 'Mijn moeder en ik waren beste vriendinnen, hij heeft haar doodgemaakt'.

Bestookt met telefoontjes en berichtjes
Het meisje ving veel op van de ruzies tussen haar ouders, vertelt ze. Ze werd door haar vader, Adil K. (37), bestookt met telefoontjes en berichtjes. Dan moest ze vertellen wat haar moeder deed, en met wie. Ook hoorde ze naar eigen zeggen de aangekondigde dood van haar moeder. 'Hij zei: als je niet binnen een maand bij me terug bent, dan maak ik je dood. Ik heb dat gehoord, want ik stond achter de deur'.

Lees ook: Veel emoties bij nabestaanden Fatiha: verdachte afgeschermd

'Hij zei: je hebt nog een maand te leven en als je dan niet bij me terug bent, maak ik je dood. Mijn moeder zei dat ze bang was, bang dat hij dat zou doen.’ Een paar dagen voor de dood van haar moeder ving ze een ander gesprek op. ‘Op het einde zei hij dat ze nog drie dagen te leven had, dat was drie dagen voordat mama doodging'.

Scheldwoorden
De dochter beschrijft bij de politie hoe haar vader Fatiha mishandelde. 'Hij zei dan dat het per ongeluk was'. En ze beschrijft hoe Adil haar moeder over de telefoon uitschold. Die scheldwoorden durft ze zelf niet uit te spreken, maar schrijft ze op een papiertje: 'slet', 'trut', 'hoer'. Ze stuurde haar vader dan berichtjes via WhatsApp. 'Het is mijn moeder, niet een hond, die je uitscheldt. Dit wil niemand horen over haar moeder'.

Een bovenbuurvrouw van Fatiha beschrijft soortgelijke taferelen. 'De oudste twee kinderen wisten het ook en vroegen hun vader om hun moeder niet dood te maken’, vertelt zij aan de politie. ‘Hij zei dan dat ze haar alleen maar bang wilde maken'.

Verklaring
In de rechtszaal werd een verklaring van de 12-jarige dochter opgelezen. ‘Ik denk heel veel aan mijn moeder, ik mis haar heel erg.’ Ze beschrijft hoe haar vader zegt dat hij van haar houdt. ‘Dat zegt hij vaak, maar je bent mijn vader nooit geweest. Je hebt heel veel ellende veroorzaakt, van jongs af aan. Als je mijn moeder met rust had gelaten, had ik nu een ander leven.’

‘Ik ben heel boos op hem, hij moet zich schuldig voelen. Het is niet normaal wat hij heeft gedaan. Hij mag ook nooit meer contact met ons hebben, ons nooit meer zien.’ Het kind beschrijft dat ze de ochtend van de moord een naar gevoel in haar buik voelde. Toen ze de politie bij haar school zag, was ze heel bang dat het voor haar moeder was. ‘Ik durf niet meer alleen in het donker te lopen’, schrijft ze. ‘Na de zomer ga ik naar de middelbare school, mijn moeder zou meegaan om mee te helpen kiezen. Dat kan nu niet meer.’

‘Laatst was ik voor het eerst jarig zonder haar, dat voelde heel raar. Ik voelde me leeg zonder haar.’ Omdat de familie van haar vader ook niet gelooft dat hij schuldig is, voelt ze geen verwantschap meer met haar eigen achternaam. Daarom wil ze die nu veranderen in de achternaam van haar moeder. Haar broertje wil dat ook. ‘Ik moet vaak huilen als ik aan haar denk’, schrijft hij. ‘Op school heb ik een gevoelsschriftje gekregen, daarin kan ik opschrijven hoe ik me voel. Dat helpt maar een klein beetje.’

Jaloerse man
Uit het dossier dat vandaag in de rechtbank behandeld wordt, ontstaat het beeld van een jaloerse man die zijn ex terug wilde. Meerdere getuigen hoorden hoe hij haar bedreigde. Thuis, op school of bij de sportclub van haar kinderen. 'Dood! Dood! Dood!' zou hij op het voetbalveld geroepen hebben. Toen hij vermoedde dat zijn ex een relatie was begonnen met de voetbaltrainer van een van hun zoontjes, leidde dat tot een flinke ruzie en vechtpartij met de coach die toen zelfs besloot om maar even een tijdje in het buitenland te verblijven.

Lees ook: Adil K. ontkent doodsteken ex bij school Noord

Meerdere getuigen beschrijven hoe Adil haar eerder mishandelde. De dagen voor haar dood was ze angstig, ze leek er rekening mee te houden dat Adil zijn dreigementen echt meende. 'Als ik niet meer leef, wil je dan voor de kinderen zorgen?' vroeg ze vlak voor haar dood aan een vriend.

Doodgestoken op straat
Fatiha werd 4 februari 2016 doodgestoken op straat. Vandaag probeert het Openbaar Ministerie te bewijzen dat haar ex, Adil K., de dader is geweest.

Zelf ontkent de Amsterdamse tramconducteur dat. Over de verhalen van zijn dochter en andere getuigen zegt hij dat hij er niet op wil reageren of het zich niet kan herinneren.