Stad

NL
V

Gemeente gaat 'verschraling' van het winkelaanbod aanpakken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 maart 2017, 13.15 uur

Slecht nieuws voor alle Nutella-zaakjes in het centrum. De gemeente heeft plannen bedacht om 'meer van hetzelfde' in winkelstraten tegen te gaan.

Door de enorme toestroom van toeristen in de stad, ziet het college dat winkeliers zich steeds meer daar op afstemmen. Zo ergeren veel Amsterdammers zich al een poosje aan ijssalons en Nutella-winkels die overal opduiken. En daar wil de gemeente nu wat aan doen.

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

De winkelstraten in het centrum moeten veelzijdiger zijn, vindt wethouder Kasja Ollongren (Economie). 'In sommige straten is sprake van verschraling en het college wil die trend keren', zegt ze. 'Meer variatie houdt de stad op de lange termijn aantrekkelijk.'

Niet welkom
Er zijn twee mogelijkheden om het winkelaanbod divers te houden. 'Op de korte termijn gaat het om een variant waarbij winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners afspraken maken per straat', zegt de D66-bestuurder. Dit gebeurde al eerder op de Zeedijk en in de Jan Evertsenstraat.

Lees ook: VVD over wildgroei ijswinkels: 'Gemeente is geen smaakpolitie!'

Maar de gemeente kan ook zelf 'brancheren' via een bestemmingsplan. Het stadsbestuur kan dan beslissen dat bepaalde types winkel niet verder kunnen uitbreiden. 'Dit kan niet op basis van willekeur, maar alleen als aannemelijk gemaakt wordt dat de verschraling van het winkelaanbod negatieve gevolgen heeft voor de leefomgeving.'

Lees ook: Einde aan pretparkisering Amsterdam? 'Je kunt niet ongegeneerd alle remmen losgooien'

De gemeente wil ook dat binnen nieuwe, landelijke wetgeving ruimte is voor Amsterdam zelf om de diversiteit van het winkelaanbod te bevorderen.